Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Mercedes-Benz G-klass nästan officiell

Får individuell framvagn i stället för portalaxlar.

Snart kommer vi att få se en ny version av Mercedes-Benz terrängvagn G-klass. Nu har de första bilderna släppts.

Jordbruksredskapet Mercedes-Benz G-klass, en modell som sålts till 63 arméer runt om i världen, kommer att presenteras i en uppdaterad version inom kort och från Stuttgart har vi fått oss tillsänt ett smakprov klätt i kamouflagebyxor.

Och vi får veta att G-klass kommer att ta ett kliv halvvägs ut ur forntiden. Den gör sig nämligen av med den stela framaxeln till förmån för en mer modern individuellt avfjädrad framvagn. Framhjulen kommer alltså inte längre att sitta ihop med varandra förbundna av en stel pinne.

Därmed kan vi nog räkna med att nya G-klass kommer att gå mer sofistikerad fjädringskomfort och bättre riktningsstabilitet på landsvägen. Men det är inte de enda anledningarna till varför Mercedes-Benz valt att frångå den stela pinnen. Med individuella hjulupphängningar lämnas också utrymme för att använda elassisterad kuggstångsstyrning i stället för en kulmuttersnäcka med hydrauliskt servo. Därmed vinner man både i precision och i energieffektivitet.

Daniel Östlund

Men man förlorar i kärlek.

Fast därmed är det också slut med V12-motorer och portalaxlar i G-klass. Med introduktionen av 2000-talet blir G-klass också mer normal och spektakulära byggen som G 63 AMG 6×6 och Mercedes-Maybach G 650 Landaulet lär det vara slut på.

Fortfarande är det dock fråga om ett bygge med separat ram och bakaxeln, den är fortfarande stel. Och fortfarande ska det inte vara några som helst problem att köra G-klass över stock och sten. Om underlaget inte är alltför halt ska det gå att köra uppför 100-procentiga lutningar och det får också lov att tippa upp till 35 grader i sidled.

Det går förstås fortfarande att köpa en Mercedes-Benz med stel framaxel om G-klass nu känns alldeles för modern, i den Nissan-baserade pickupen X-klass. Då sparar du också en ordentlig sudd pengar, men tappar kanske något i äkthet. Eller inte, eftersom G-klassen tillverkas hos Magna i österrikiska Graz, så är den då verkligen en Mercedes-Benz?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com