Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-AMG G 65 tar farväl

Final Edition är sista V12:an i G-klassen.

Nästa år får G-klassen en uppdatering. Då är det slut med V12. Mercedes-Benz vinkar av den med en Final Edition.

När Mercedes-Benz G-klass slog försäljningsrekord i fjol höjdes nog ett och annat ögonbryn. Varför? Jo, för att G-klassen har tillverkats sedan 1979 och är alltså en dinosaurie som vägrar att dö ut.

Då, för länge sedan, var den ett nyttofordon som främst lockade världens militärmakter. Men med tiden skulle allt fler vanliga medborgare som du och jag intressera sig för bilen och Mercedes-Benz svarade med allt glassigare versioner.

Daimler AG

För glass var det inte tal om i början.

Numera kan man få sin Geländewagen fylld med läder och med eldsprutande motorer från AMG under huven. Till och med Maybach valde att göra en egen tolkning på G-wagen, en halvöppen variant med kylda mugghållare åt champagneglasen.

Den hade så klart den starkaste motorn av dem alla, en dubbelturboladdad sexliterstolva på 630 hästkrafter, samma maskin som i Mercedes-AMG G 65.

Daimler AG

Och portalaxlar för extrem markfrigång.

Maybachvarianten är slutsåld sedan länge och snart går även G 65 i graven. Nästa år är det nämligen dags för en uppgraderad G-klass och den kommer att ha moderniteter som elektrisk servostyrning och delad framaxel. Och då får man tydligen inte längre plats med den gamla tolvan.

Så för att ge den tolvcylindriga G-klassen ett passande farväl kommer de sista 65 exemplaren av G 65 ges lite extra omsorg i en ”Final Edition”. Du känner igen den på detaljerna i bronsfärg, som 21-tumsfälgarna, backspeglarna, sargen runt grillen och bitar i fronten. Interiört har Final Edition-bilarna svart nappaläder med bruna sömmar och mattorna har fått läderkanter i brunt.

Annars är Final Edition precis så där lagom galen som G 65 i allmänhet. Tolvan sörplar i sig 17 liter soppa per 100 kilometer, men så klarar den också av att studsa upp till 100 kilometer per timme på drygt fem sekunder. Vad den kostar? Drygt tre miljoner kronor. Aj.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com