Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Vad sägs om en eldriven Mercedes G-klass?

G-klass är nu eldriven. Den är tung, kraftfull och har avancerad teknik som gör terrängkörning till en barnlek.
TEXT Simon Hallenslev FOTO Mercedes PR

Ikoniska G-klass har alltid ansetts vara något av en stridsvagn. Mercedes har nu tagit det bokstavligt – åtminstone när det gäller stridsvikten. Med över 500 kg extra vikt från ett 116 kWh batteripaket väger den redan rejäla bilen in på totalt 3 085 kg. Vikt är ingen fördel när det gäller terrängkörning. Lyckligtvis har Mercedes packat den första eldrivna G-Klass med så mycket vridmoment och tekniska finesser att det inte ska vara något problem.

Vi tar en närmare titt på den robusta elbilen med det lagom robusta namnet: Mercedes-Benz G 580 with EQ Technology. Och ja, det är det officiella namnet på bilen.

blå mercedes

En motor på varje hjul

Under de välmående dagarna före klimatkrisen kunde Mercedes G-klass fås med 12 cylindrar i G600. Nu finns den tillgänglig utan några cylindrar alls. Istället får Mercedes G580 with EQ Technology en elmotor på varje hjul, som ger totalt 579 hk (432 kW) och 1 164 Nm. Det är mer än G63 AMG, vilket gör G580 with EQ Technology till den kraftfullaste modellen inom G-Klass. Den eldrivna varianten är dock inte den allra snabbaste, utan accelererar från 0 till 100 km/h på 4,7 sekunder. Den nya V8-drivna G63 AMG gör det på 4,2 sekunder, och den är snabbare eftersom den är 444 kg lättare än sin elektriska syster.

Om du är en G-Klass-kännare kan du trösta dig med att G580 EQ inte har gjort allt för att spara vikt – den är fortfarande byggd på en robust chassiram, precis som G-Klass alltid har varit. Utan fysiska axlar har Mercedes varit tvungna att tänka kreativt. När terrängen blir riktigt utmanande används virtuella differentialspärrar, vilket faktiskt inte så illa för offroad, om man får tro Mercedes själva.

framsäten i mercedes baksäte i mercedes

Elmotorerna har alltid sitt fulla vridmoment tillgängligt och med hjälp av den nya EQ-tekniken kan de fördela det till exakt de hjul som behöver det. Med Torque Vectoring överför systemet kraft mellan hjulen på en bråkdel av en sekund. Systemet låser och fördelar krafterna för att anpassa sig till vägytan, helt automatiskt. Mercedes utlovar också ett imponerande vaddjup på 850 mm, vilket är 150 mm mer än en bensindriven G-Klass. Det finns också 250 mm markfrigång, tillfarts- och avgångsvinklar på 32 respektive 30,2 grader och förmågan att klättra uppför 45 graders sluttningar.

Hur är det med räckvidden?

Vem som helst kan se att aerodynamik inte är en av kärnegenskaperna hos en G-klass. Faktum är att legoformen är så påtaglig att G-Klass alltid har varit begränsad till en topphastighet på 240 km/h, trots att de glupska bensinmotorerna lätt skulle kunna göra mer. Den eldrivna modellen är begränsad till 180 km/h.

blå mercedes

I Mercedes G580 with EQ Technology påverkar den föga aerodynamiska formen räckvidden mer än toppfarten. Trots ett massivt batteri på 116 kWh är den officiella räckvidden inte längre än 473 km enligt WLTP-standarden. Det är ingen kort räckvidd i sig, men det är inte heller många kilometer med ett så stort batteri. Förbrukningen är 27,7 kWh/100 km, vilket förklarar det hela. Framtida ägare kan dock trösta sig med att den kan laddas upp med 200 kW DC-laddning.

En G-Klass har aldrig varit en billig bil, och det kommer inte heller G580 with EQ Technology att vara. Den kommer att börja på runt 142 000 euro. Det är alltså utan tillval – i den dyrare Edition One får du betala en hel del extra. Om priset inte avskräcker dig kan du beställa din eldrivna G-Klass redan nu och ha den i din carport i slutet av sommaren.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com