Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Mercedes-Benz CLE Coupé – en skönhet med kompromisser

Nya Mercedes-Benz CLE Coupe drar till sig långa blickar från avundsjuka förbipasserande, men skönheten kommer med en stor kompromiss.
TEXT Jacob Dalby FOTO Simon Hallenslev

”Wow! Vad fin den är” – det är det första jag utbrister när jag ser Mercedes-Benz CLE. Coupéformen, den långa nosen, linjerna och proportionerna är helt rätt om du frågar mig. Och som testbilen står här med den djupa, mörkblå färgen med väl tilltagna fälgar, sticker den ut på ett mycket positivt sätt. Jag måste fortfarande vänja mig vid den svarta strimman mellan baklyktorna, men annars: Wow. Efter en vecka med nycklarna till den vackra coupén lever dock tyvärr inte hela bilen upp till sin vackra exteriör. Det är särskilt en aspekt – även i andra Mercedes-modeller – som tycker jag är svår att förstå.

blå mercedes front blå mercedes bakifrån

Är det en C- eller E-klass?

På tal om att förstå… Det finns en liten historia om vad CLE handlar om. Mercedes har hoppat över C-klass Coupé och E-klass Coupé och kombinerat dem till CLE. Det innebär att CLE ser mer ut som en C-Klass Coupé, men är faktiskt något längre än den gamla E-Klass Coupén. Ändå känns CLE mer som en C-klass än en E-Klass. Och det är inte utan betydelse. För om du förväntar dig en E-Klass kanske du blir lite besviken över CLE:s vikt. Mer om det senare.

Den närmaste konkurrenten är BMW 4-serien – även om den ligger något lägre i pris. Även om du väljer den billigaste varianten av CLE, som är en 4-cylindrig diesel med 197 hk, börjar den på 603 900 kronor. Förutom dieselmotorn finns det tre bensinvarianter: CLE 300, som testbilen, med fyra cylindrar och 258 hk, CLE 450 med sex cylindrar och 381 hk samt AMG-varianten CLE 53 AMG med sex cylindrar och 449 hk.

Ha rätt förväntningar

Med förväntningarna på rätt ställe och med vetskapen om att du kör en C-klass snarare än en E-klass är det ett nöje att sätta sig i CLE. Om det inte är på en mycket trång parkeringsplats då, för dörrarna är riktigt stora. Kvaliteten på kupén är generellt sett hög och det är mycket mindre gnissel och knarr än i många nya Mercedes-modeller. Jag sitter bra i sätena, som har bra stöd och känslan i händerna runt ratten är helt perfekt.

Det är dock en annan sak när du börjar använda bilen. Ta växelväljaren till exempel. På den gamla goda tiden fanns det tyngd och eftertryck när man valde ”D” på spaken uppe vid ratten. Den spak som tidigare kändes som en tjock pinne har blivit en tunn kvist – den utstrålar inte direkt kvalitet. Avsaknaden av tyngd återfinns på flera ställen i kupén. Ta till exempel de tryckkänsliga knapparna på dörren för att justera sätet. Tidigare (ja, på den gamla goda tiden) var det fasta knappar som rörde sig när man tryckte på dem – på ett bra sätt. Nu är de tryckkänsliga och det är faktiskt svårt att känna om man aktiverar ”knappen” eller inte.

vindruta infrån mercedes

Mercedes-ratten, som också har tryckkänsliga knappar, finns också i CLE, och medan vissa tycker att det fungerar blir jag personligen lite irriterad varje gång jag måste aktivera den adaptiva farthållaren eller vrida upp och ner volymen. Det är helt enkelt för komplicerat.

Resten av bilens funktioner finns på den vinklade skärmen i mitten av kupén. Till en början kan gränssnittet vara lite förvirrande, men jag tycker att jag lär känna det ganska snabbt och det är faktiskt ganska intuitivt att använda. Jag har alltid tillgång till de mest nödvändiga funktionerna och skärmen är skarp och reagerar snabbt på inmatningar.

Irritationen växer

En morgon när jag kommer ut på uppfarten slås jag återigen av designen. Wow, den ser fantastisk ut. Jag blir dock mindre imponerad när jag sätter mig ner och trycker på startknappen. När jag gör det vaknar motorn till liv nästan ljudlöst – ett litet muller från sex cylindrar skulle passa den sportiga och vackra exteriören bättre här.

Som beskrivet är testbilen mellanklassmodellen CLE 300: 2-liters, 4-cylindrig bensinmotor med 258 hk och mildhybridsystem som ger 23 extra hästkrafter för en snabb sprint. Men det är här, när jag behöver komma igång från stillastående, som saker och ting går fel. Växellådan är mitt största irritationsmoment och tyvärr är det så med många nya Mercedes-modeller. När jag ska starta den sker det nästan alltid med ett litet ryck. Om du frågar mig borde den långa, superfina och vackert designade Mercedesen rulla fram graciöst, smidigt och mjukt. Istället måste gaspedalen nästan masseras försiktigt för att förhindra att bilen startar med ett ryck.

blå mercedes på landsväg

När bilen väl rullar är det mycket bättre och hela bilen lugnar ner sig. Den glider nästan ljudlöst genom kvarteret och ut på motorvägen. Körupplevelsen präglas av en avkopplande komfort och ett mycket behagligt lugn. Ja, ända tills du stannar då och måste sätta igång igen och du vet vad som kommer hända. Du har stannat i en korsning, motor och växellåda är frånkopplade för att spara bensin. Du ser en lucka där du kan ta dig ut, men när du trycker på gaspedalen dröjer det något, sedan kommer ett litet ryck och du är iväg. Det förstör körupplevelsen när man varje gång måste fundera på hur man ska komma igång så smidigt som möjligt.

Bilen är mycket tyst och det finns inget behov av att kryssa av luftunderredet från tillvalslistan. Du bör dock vara medveten om att de allra största fälgarna kan äventyra komforten. Jag skulle hålla mig till 19-tum, även om 20-tum på testbilen ser riktigt, riktigt bra ut.

Sportig utrustning på bensinvarianterna

Bensinvarianterna levereras alla med AMG-utrustning som standard. Detta inkluderar 19-tumshjul, AMG-styling och en sportfjädring. Dessutom ingår LED-strålkastare, den stora infotainmentskärmen, 2-zons klimatanläggning, elektriskt justerbara framsäten, nyckellöst tillträde och start samt trådlös laddning av telefonen i standardutrustningen på alla modeller.

Priserna börjar på 603 900 kronor för dieselmotorn på 197 hk och även om den utlovar 4,7 l / 100 km är det inte en motor som passar CLE särskilt bra om du frågar mig. För det första är den för svag och för det andra är ljudet från en 4-cylindrig dieselmotor sällan flashigt. Den dyraste är CLE AMG 53 för en nätt summa av 943 900 kronor.

digital instrumentpanel framsäten i merecedes

Skönhet med kompromisser

När man väl har vant sig vid att CLE Coupé är mer C-klass än E-klass får man en bekväm och extremt tyst följeslagare för långa resor. En mycket, mycket vacker design och en interiör av hög kvalitet. Å andra sidan måste du göra stora kompromissa med upplevelsen bakom ratten. Växellådan är direkt irriterande att använda från stillastående och du kommer sällan att välja den slingrande vägen hem från jobbet. CLE känns mycket bekvämare att köra på landsbygden eller på motorvägen.

SPECIFIKATIONER

Mercedes-Benz CLE 300 Coupé

Motor: Bensin, R4, 1 999 cc
Effekt: 258 hk / 400 Nm
0-100 km/h: 6,2 sekunder
Topphastighet: 250 km/h
Förbrukning: 7 l / 100 km
Mått (L/B/H): 485/204/142 cm
Egenvikt: 1.780 kilo
Dragvikt: 1.800 kilo
Bagageutrymmets volym: 420 liter
Pris: 690 900 kronor (CLE Coupé tillgänglig från 603 900 kronor)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com