Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lexus ES ersätter GS

Får framhjulsdrift och hybriddrivlina.

Den nya generationen av Lexus ES kommer till Europa. Därmed ersätts den gamla bakhjulsdrivna GS-serien.

När Eiji Toyoda sparkade igång Projekt F1 i augusti 1983 var det starten på ett ovanligt industriprojekt. Projektet hade inga budgetramar, inte heller någon utstakad tidsplan. Det fick helt enkelt kosta vad det kosta ville, oavsett om man räknade pengar eller dagar. Och det drevs i hemlighet, för Toyoda ville inte dra onödig uppmärksamhet till sig.

Resultatet ställdes ut i Detroit i januari 1989 och Lexus LS 400 fick publiken att gnugga ögonen – inte kunde väl Japan mena allvar med att man skulle konkurrera med västvärldens bästa? Men det gjorde de. Projekt F1 hade genomförts med sällan skådad detaljnoggrannhet och Lexus LS 400 hade knappt en pinal gemensam med sina syskon i Toyotafamiljen.

Men i återförsäljarleden hade man oroat sig för vad köparna skulle säga om ett bilmärke som bara hade en enda modell. Så man beslutade att Lexus begå sin debut med två modeller i portföljen och därmed kom det sig att bredvid den stora lyxbilen stod en Toyota Camry. Fast den hette Lexus ES 250. Man hade helt enkelt sträckt ner handen i Toyotas stora säck med bilmodeller och emblemkonstruerat en Lexus av vad man nu fiskade upp. Återförsäljarna tackade så mycket.

Varsågoda.

Allt sedan dess har ES-modellerna varit Lexus mellanmodell i stora delar av världen – utom i Europa och Sverige, där Lexus i stället fyllt upp samma fack i marknaden med den bakhjulsdrivna storsedanen GS. Men det ska det bli ändring på nu.

För i också med att Lexus nu lanserar en sjätte generation av ES meddelas att den också ska ersätta GS-utbudet i vår del av världen. Det kanske tycks som en obetydlig förändring, att byta G mot E, eftersom bilarna är lika stora, ser ungefär likadana ut och riktar sig till samma målgrupp. Men de är uppbyggda på helt olika sätt. Där den utgående GS delar sin bakhjulsdrivna plattform med lyxmodellen Toyota Crown är den ankommande ES baserad – precis som det var i Detroit 1989 – på Toyota Camry, en framhjulsdriven modell som inte längre säljs i Europa. Det gör den också nära besläktad med nya Toyota RAV4, som är byggd på samma GA-K-plattform.

Premiärmodellen heter Lexus ES 300h och har en fyrcylindrig bensinmotor på 2,5 liter som kompletteras av en elmotor i ett hybridsystem med en systemeffekt på 218 hästkrafter. På andra marknader finns också en ES 350 med 3,5-liters V6:a, men den ser inte ut att komma hit. Till Sverige kommer modellen i januari 2019 men vi har ännu inte fått några indikationer om vad den kommer att kosta.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com