Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota RAV4 i nytt utförande

Femte generationen får vassare former.

Nu växlar Toyota upp till den femte generationen av suven RAV4. Till nyheterna hör plattformsbyte och skarpare karossveck.

Toyota RAV4 var en av 1990-talets mest geniala bilar. Den var liksom en tuff terrängbil, ungefär som Suzuki SJ men eftersom den inte var byggd på en plattform av traktorbitar och gamla tegelstenar kunde man använda den till vardags. Att köra den var nästan som att köra en vanlig bil, men utseendet berättade en solbränd saga från surfvågornas stränder.

Sedan dess har världen gått vidare, precis som Toyota RAV4. Nu begår den femte generationen premiär och de sprittande surfarna är lika långt borta som 1990-talet i sig.

För i våra dagar är RAV4 bara en bland många. Suvarna har tagit över efter familjebilarna och RAV4 har rättat in sig i ledet och ställt sig bland konkurrenterna. RAV4 är en helt vanlig familje-suv. I dimensioner och proportioner är den ungefär som Volvo XC40, något större till och med och därtill knappt en meter längre än vad den var i pastellfärgernas decennium. Då har den faktiskt ändå krympt något på längden jämfört med den utgående modellen.

Utseendet har fått ett ordentligt lyft och det är ingen riskt att man misstar den nya för den gamla. Uttrycket är bredaxlat, med markerat uthuggna plåtytor. Möjligen är den en smula lik Nissan X-Trail.

Nissan

Eller inte.

Undertill är nya Toyota RAV4 baserad på TNGA-K-plattformen, vilket gör den nära besläktad med Toyota Camry och Avalon, bilar som inte säljs på den europeiska marknaden. Två drivlinor finns att välja mellan, båda baserade på 2,5 liter stora bensinfyror utan överladdning. Den ena har en åttaväxlad automatlåda, den andra är en hybrid med steglös CVT-låda. Toyota nämner märkligt nog inga effektsiffror i nuläget, men säger i alla fall att man ska kunna få sin RAV4 som fyrhjulsdriven – med lite olika tekniker, beroende på vilken drivlina man valt.

Lanseringen på den amerikanska marknaden sker någon gång i vinter och någon gång under nästa år lär den komma till vår del av världen. Ingenting har sagts om vad den kan tänkas kosta när det väl sker.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com