Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen Touareg byter skal

Tredje generationen får stora skärmar.

Med slankare kaross och nydanande förarmiljö ska nya Volkswagen Touareg locka främst kineser. Men den kommer till oss också.

Kommer ni ihåg när OS hölls i Peking? Det är tio år sedan och då fnissade vi förstulet åt kinesiska bilar, inte minst deras underliga kopior efter västerländska förlagor. Det gör vi kanske fortfarande, men Kina bryr sig inte om det.

För där har bilindustrin vuxit med närmare 300 procent och nu är man inte bara världens största, utan till och med mer än dubbelt så stora som tvåan USA. Så blir det, när man har en miljardmarknad som hungrar efter någonting att åka till snabbköpet med och man tror att efterfrågan kommer att öka i takt med att medelklassen växer.

Omvärlden ser förstås vilken enorm potential som finns i den kinesiska marknaden och allt fler av de tunga premiärerna förläggs till Mittens rike. Så även Volkswagen, som valt att visa sin nya Touareg i Shanghai eftersom man ser Kina som modellens allra viktigaste marknad.

Där bilköer har blivit en sport.

Det är den tredje Touareg-generationen i ordningen sedan Volkswagens stora suv började tillverkas 2002. Den här gången har man baserat bygget på Volkswagengruppens MLB-plattform som också ligger till grund för modeller som Porsche Panamera och Bentley Bentayga. Faktum är att nya Touareg också delar vindruta med närbesläktade Porsche Cayenne.

Men där tar åtminstone de ytliga likheterna slut. Nya Volkswagen Touareg är oväntat lågbyggd för att vara en suv, sju millimeter lägre än sin föregångare, trots att den vuxit både på längden och bredden. Resultatet är en bil som ser ut som något av en välvuxen kombiversion av fyrdörrarscoupén Arteon. Linjespelet i fronten och längs sidorna känns igen. Volkswagen hävdar också att man lyckats skala något hundratal kilo från vagnsvikten på nykomlingen.

Förarmiljön är helt ny. Här finns två stora skärmar bakom en gemensam glasruta som täcker både instrumenten och mittkonsolen. Skärmen för instrumenteringen mäter tolv tum och pekskärmen för infortainmentsystemet är femton tum stor. Det får knappt plats någonting annat i kabinen, ändå kan man komplettera med en head up-display som projicerar den viktigaste förarinformationen i vindrutan. Enligt Volkswagen ska också utrymmena vara något bättre än förr, främst på höjden.

Två motorer kommer att erbjudas vid den europeiska lanseringen, båda dieseldrivna V6:or där bara den ena på 286 hästkrafter kommer till Sverige. Senare väntas även en bensinsexa på 340 hästkrafter och en V8-diesel på 421 hästkrafter. Kanske kan även den för den kinesiska marknaden tänkta laddhybriden på 367 hästkrafter komma hit så småningom. Oavsett motorval får man åttaväxlad automatlåda och fyrhjulsdrift.


Sök Volkswagen Touareg till salu här


För att den högbyggda bilen (om än inte lika högbyggd som förr) ska bete sig vettigt på vägen har Touareg fått aktiva krängningshämmare som se till att man inte ramlar omkull i kurvorna. Vill man ta kurvorna ännu kvickare går det också att pricka för fyrhjulsstyrning i utrustningslistan.

Här finns förstås också en rad förarhjälpmedel som adaptiv farthållare, filhållningsassistent och en avancerad autobroms som känner igen en fotgängare när den ser en. För den som vill piffa till sin Touareg kommer Volkswagen att erbjuda en rad utrustningspaket med olika innehåll.

Sverigepremiären av nya Touareg sker preliminärt i slutet av juni men förförsäljningen kommer att starta redan i början av april. Då kommer vi också få veta vad den kommer att kosta.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com