Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen gör femsitsig suv åt USA

Atlas Cross Sport Concept delar teknik med Golf.

Snart har Volkswagen två stora, femsitsiga suvar på programmet. De siktar på var sin del av världen.

I förra veckan lanserade Volkswagen en helt ny Touareg, en stor suv baserad på samma MLB-plattform som Bentley Bentayga och Porsche Cayenne. Här fanns stora motorer och slösande lyx och man kunde nästan ana hur Volkswagens strateger såg framför sig hur man skulle erövra Nordamerika för Tysklands räkning.

Men så var det inte alls. Touareg ska erövra Kina och Amerika blir utan. I stället får de hålla tillgodo med någonting som Volkswagen kallar för Atlas Cross Sport Concept och även om den ser ut att vara nog så lik en Touareg är den inte alls en Bentley Bentayga under skalet. Den är en Golf.

BMW Group

Nej, bilmodellen alltså.

För precis som Volkswagens stora, sjusitsiga suv Atlas (som bara säljs på den amerikanska marknaden) är också Atlas Cross Sport Concept baserad på Volkswagens mindre MQB-plattform, precis som nästan allting annat som det står Volkswagen på. Ja, dit hör även Golf.

Ändå placerar sig Atlas Cross Sport-konceptet i samma fack som Touareg: en femsitsig storsuv med en smula coupétycke i linjerna. Men Golfplattan är förstås billigare att tillverka och amerikaner kanske inte förstår att uppskatta den förfining som den mer avancerade MLB-plattformen erbjuder.

Så Volkswagen har helt sonika gjort samma sak två gånger med olika utgångsmaterial och nått ungefär samma resultat. Inom biologin tror jag att det kallas för konvergent evolution.

Konceptbilen ser också i princip produktionsklar ut, med detaljer som backspeglar, dörrhandtag och tanklock som en riktig bil. Det beror på att den kommer att börja tillverkas i Nordamerika redan nästa år och då med en 3,6-liters V6 med mildhybrisskjuts och en systemeffekt på 310 hästkrafter. En lite piggare laddhybrid väntas också, möjligen redan vid introduktionen. Men hit kommer den inte.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com