Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bentley Bentayga Hybrid är samvetslyxig

Premiär för märkets första laddhybrid.

Nu kommer Bentayga i laddbart utvförande. Därmed kan du njuta av brittisk Bentleylyx utan att behöva betala bonus-malus.

Att vara miljardär i dag är inte lätt. Så fort man ska ta sig någonstans har man sönder miljön och det är ju inte meningen. Tvärt om, arvtagarna behöver förstås en miljö att äga – och med den nya fordonsskatten som väntas träda i kraft i sommar riskerar förmögenheten att naggas i kanten också. Helt enkelt: nästa generation är i fara.

Få se nu, bilarna i miljardärskatalogen är föga frugala. En Rolls-Royce Phantom släpper ut 318 gram koldioxid per kilometer och en Bentley Mulsanne 342. En Mercedes-Maybach S 560 klarar sig på blotta 198, men ska man ha Maybach ska man så klart ha V12 och då är man uppe och nafsar på 300-gramsgränsen. Sedan är din Gulfstream ingen måttlighetsdrickare den heller, så den där jorden vi ärvde – och som du tänkt ska ärvas vidare – ligger illa till.


Läs mer: Brabus senaste är diktatorernas favorit


Nåväl, med bonus-malus handlar skatten om ungefär 20.000 kronor om året och det mår ingen förmögenhet särskilt bra av. Visst skulle man i teorin kunna åka omkring i Toyota Prius, men i praktiken skulle din ömtåliga bak få utslag av de gemena materialvalet. För inte erbjuder väl Toyota det mjukmasserade giraffskinn som dina skinkor kräver?

Men nu finns det en lösning som fungerar även till falkjakten: Bentley Bentayga kommer i ett laddhybridutförande och enligt certifieringscykeln släpper den inte ut mer än 75 gram per kilometer. Bonus-malus? Noll kronor.

Framtiden är tryggad.

I Bentley Bentayga Hybrid ska ett fulladdat batteri räcka till fem mils körning, innan en bensinmatad V6-motor behöver kliva in och stötta upp. Bentley nämner inga effektsiffror, men gissningsvis är drivlinan besläktad med den i Porsche Panamera 4 E-Hybrid. Emblem i kopparton avslöjar för omgivningen att din bil är en hybrid och grannarna får njuta av sladdvindan ritad av Philippe Starck.

Fast du får inte ha för bråttom. Bentley tar inte emot några beställningar ännu utan öppnar orderböckerna först någon gång i höst och då bara på ”utvalda marknader”. Inte heller nämner de någonting om priser, men i det här fallet drabbar det ju ingen fattig. Inte efter att bonus-malus har betalats i alla fall.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com