Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Brabus senaste är diktatorernas favorit

För självutnämnda statschefer som har bråttom.

Den tyska trimfirman Brabus brukar sätta sprätt på Mercedes-Benz bilmodeller. Nu har de också satt tänderna i lyxlimousinen Maybach.

Det ska tusan att vara diktator i dag. Sällan har man tid att koppla av med en bit utrotningshotad tigerfilé och ett par glas med folkets bittra tårar. Nej, alltid är det något politiskt parti som måste förbjudas, någon tidning som ska censureras, dissidenter som ska torteras eller val som ska kontrolleras.

Då är det i alla fall tur att det finns jämlikhet och rättvisa oss diktatorer emellan, åtminstone när det gäller transporter. För tyranner med hjärna åker bilar med stjärna.

Daimler AG

Det är snarare lag än regel faktiskt.

Så är det ju med alla killarna i diktatorklubben. Bashar, Kimpa, Robban och grabbarna, de åker förstås Mercedes-Benz. Eller snarare Mercedes-Maybach då, en förlängd S-klassvariant som är så fullsmetad med lyx att det nästan känns okej. Nästan, för inte katten får man med vare sig jacuzzi eller eldkastare från fabriken. Hur ska man överleva utan eldkastare?

Och när jag tänker efter åker väl Kimpa helst tåg? Nåväl, vi andra åker pansarlimpa med V12-motor och servoassisterade bakdörrar när vi ska någonstans – oftast till någon balkong där man ska vinka till de svältande massorna. Bäst för de själva att de hyllar tillräckligt övertygande – för om de måste disciplineras spricker ju tidschemat. Klockan 15:00 är möte bokat med några oppositionella som behöver ”talas” tillrätta. Om den där bilen bara hade lite mer motor, då behövde det inte ta så lång tid när det ska flängas runt mellan olika motståndsfickor som behöver städas bort.

Hemfrid.

Men vänta nu. Det finns faktiskt en lösning. Den tyska trimfirman Brabus har meddelat att man vässat lite på den annars så sömniga V12-motorn och i stället för ynkliga 630 hästkrafter har deras version – håll i dig – 900. Nio hundra. Japp. Det är ju faktiskt riktigt rimligt.

Med den banala Mercedes-Maybach S 650 som utgångsmaterial har Brabus borrat upp motorn till 6,3 liters cylindervolym, monterat större turboaggregat och underlättat andningen med hjälp av nya insug- och avgassystem. Med en toppfart på 350 kilometer per timme kommer schemat äntligen att hålla.

Åtminstone så länge det finns asfalt hela vägen fram till frihetskämparna som behöver lära sig en läxa. Gör det inte det? Ingen fara, Brabus stoppar ner samma maskin i sin galnaste version av Mercedes-Benz G-klass också.

BRABUS

Storma genom öknen i 270 knyck.

Gissa om Bashar, Kimpa, Robban och grabbarna kommer att vara gröna av avund på nästa klubbmöte. Om inte de också lagt en beställning hos Brabus förstås – och det lär de väl ha gjort vid det laget.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com