Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Brabus 600 Compact SUV är en bomb

När Mercedes-AMG inte räcker till.

Tyska Brabus har inte gjort sig kända för återhållsamhet. Deras senaste suv smäller AMG på fingrarna.

Det finns en bil som heter Mercedes-AMG GLC 63 S. Den är en mellanstor suv, lagom för den lilla familjen som vill ha det där äventyrliga extra. Jo, och så har den en turboladdad V8 på 510 benknäckande hästkrafter.

Det borde räcka och bli över för de flesta. Men inte för den tyska trimfirman Brabus, som i 40 år givit Mercedesmodeller det där lilla extra. Nu har de nämligen visat upp någonting de kallar för Brabus 600 Compact SUV och det handlar om – japp, du gissade rätt – en 600 hästkrafter stark variant på Mercedes-Benz GLC-tema.

Basen för bygget utgörs av den där 510-hästarssuven, men Brabus har mappat om motorstyrningen, ökat turbotrycket och monterat ett friflödande avgassystem i rostfritt stål. Med hjälp av elektroniskt styrda klaffar kan man välja i vilken grad man vill låta motorn sjunga ut. Smygläget ska inte väcka grannarna, men fullt öppet överröstar man jordbävningar.

Och ger seismografer hicka.

Luftfjädringen har sänkts tre centimeter för att sänka tyngdpunkten och nya plastbitar på karossen ska hjälpa till att styra luftflödet så att man inte ska ha några problem att nå 300 kilometer per timme. Men snabbare än så för man inte köra, för toppfarten är elektroniskt begränsad. Att ta sig upp till hundra ska för övrigt inte behöva ta mer än 3,4 sekunder.

För att man inte ska glömma bort sig bakom ratten har Brabus piffat upp inredningen också. Sittytorna är klädda i mastikläder och alcantara och i dörrar och paneler finns nya bitar av ädelträ och kolfiber.

Ångrar du nu att du gick och köpte en Mercedes-AMG GLC 63 S? Ingen fara, Brabus tar mer än gärna emot din bil och bygger om den till 600-specifikation. Vad det kostar? Det vet vi inte, men det är väl som vanligt: måste du fråga har du antagligen inte råd.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com