Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Brabus 800 är en bomb

Lyfter Mercedes-AMG E 63 S till nya nivåer

Behöver du åka fort utan att försaka baksätet? Då har den tyska trimfirman Brabus ett förslag som borde intressera.

Livet var så mycket enklare förr. Om man hade bråttom och i behov av ett baksäte körde man BMW. Det var ett så vedertaget faktum att det sattes i system av den tyska Baader-Meinhof-ligan som konsekvent kunde köra ifrån polisen när det skulle rånas eller kidnappas eller vad de nu sysslade med om dagarna.

Men om man har bråttom i dag är valmöjligheterna oändliga. Audi har sina RS-bilar, Mercedes-AMG ett sortiment av kanoner och till och med Alfa Romeo erbjuder numera rekordkrossande apparater med allvarligt menade baksäten. Skulle miljösamvetet svida kan man förstås välja en Tesla med Ludicrous-läge och spruta grus på förföljare utan att kväva dem i kväveoxider.

Men den tyska trimfirman Brabus har som vanligt ett förslag som kan skaka av sig de flesta som försöker komma ikapp. Brabus 800 tar sin utgångspunkt i den för all del rätt pigga Mercedes-AMG E 63 S, men där Mercedes-AMG själv plockar ut klart ikappkörbara 612 häskrafter har Brabus vridit upp effektvredet till 800 hästkrafter jämnt. Vridmoment? En kilonewtonmeter.

Ungefär som en oljetanker.

Det har man åstadkommit genom att ge den fyra liter stora V8:an nya turboaggregat som klarar av att mata motorn med 1,6 bars övertryck. Brabus lovar dessutom att motorn ska hålla ihop i minst tre år eller 10.000 mil, vilket som nu inträffar först.

Resultatet ska skicka bilen från noll till 100 kilometer per timme på tre sekunder blankt. Toppfarten är begränsad till 300 kilometer per timme, men det är förstås få andra som kan hänga med ända upp dit.

Om någon någonsin skulle få syn på fronten kan man se att den fått nya, större luftintag. Då är det lättare att se de kolfiberflärpar högt och lågt som Brabus erbjuder – om man nu vill att det ska synas vad man kör omkring i. För all del, det kan vara praktiskt att annonsera redan i förväg att eventuella förföljare inte kommer att hinna följa med.

Vi har ännu inte fått tag i några prisuppgifter för Brabus 800, men med ett finger i luften gissar vi att tyskarna från Bottrop inte blir nöjda med mindre än sisådär tre miljoner kronor. Kanske får din gamla BMW orka med ett tag till trots allt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com