Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-AMG E 63 S får knapp för drifting

Turbomatad V8 och fyrhjulsdrift i starkaste E-klass någonsin

Mercedes-AMG presenterar värstingversionen av nya E-klass. Den kommer dessutom i två versioner, där den starkare får en funktion som underlättar bredsladdande.

Redan i somras presenterade Merdedes-AMG den rätt pigga E 43 AMG med dubbelturboladdad V6-motor och fyrhjulsdrift, allt i ett paket som osar av testosteron.

Men det räckte tydligen inte, för nu presenterar Mercedes-AMG de båda modellerna E 63 och E 63 S, med olika mycket grovsalt under skalet: S-modellen får ännu mer effekt och några extra finesser anpassade för bankörning.

På utsidan ser de båda versionerna i stort sett likadana ut. Fronten är helt ny jämfört med andra E-klassmodeller, med en motorhuv som inte når ända ner till grillen. Stora hungriga luftintag omger själva grillen, som i sig fått rundare hörn och dubbla tvärgående stag.

Skärmarna är svällande breda, för att få plats med större hjul och bredare spårvidd och baktill finns både en diffusor under stötfångaren och en liten ankstjärt på bakluckan. Enligt Mercedes-Benz ska åtgärderna ha resulterat i att de aerodynamiska lyftkrafterna helt eliminerats över bakaxeln.

Interiört märks sportstolar i nappaläder och mikrofibermaterial samt en sportratt med flat botten. Små detaljer skiljer vanliga E 63 från S-versionen, bland annat grå kederlister i stolarna, grå säkerhetsbälten och en klocka från IWC.

Motorn, en dubbelturboladdad V8 på fyra liter kallad M178, känner vi igen från andra AMG-modeller. Konstruktionen har ett ”hett V”, med turboaggregaten av twin-scroll-typ monterade mellan cylinderbankarna.

Vevaxel, piezoinjektorer och grenrör med turboaggregat.

Vevaxel, piezoinjektorer och grenrör med turboaggregat.

I E 63-versionen har motorn fått nya kolvar och ny rördragning för vattenkylningen av insugsluften, liksom en egen mjukvara anpassad för bilen. För att spara bränsle kan enskilda cylindrar stängas av på dellast. S-varianten har också fått dynamiska motorfästen, som kan variera i styvhet för att balansera mellan komfort och respons från drivlinan.

Växellådan är en niostegad konventionell planetväxelkonstruktion, men med en intressant detalj som vi känner igen från tidigare AMG-modeller. I stället för en momentomvandlare som för över kraft till hjulen genom vätska, har E 63 en automatiserad våtkoppling som kopplar ur vid rödljusen. På AMG-språk kallas lösningen MCT och möjliggör växlingstider som hos en dubbelkopplingslåda, men med bibehållen automatkomfort.

Just lösningen med en mekanisk koppling möjliggör också en frihjulsfunktion, då bilen kan rulla utan motorbroms och därmed spara bränsle.

Mercedes-AMG E 63 finns bara i fyrhjulsdrivet utförande med en elektromekaniskt styrd koppling som kan skicka kraft från den permanent drivna bakaxeln till framaxeln. Momentfördelningen regleras kontinuerligt av mjukvara och i E 63 S finns också möjligheten att välja ”drift mode”, i vilket bilen håller sig strikt bakhjulsdriven med avstängt antisladdsystem.

På chassisidan har E 63 inte bara fått bredare spårvidd och nya, mer svängvänliga hjulvinklar utan också luftfjädring med variabel styvhet i tre steg och adaptiva, kontinuerligt justerbara stötdämpare. Särskilt vid hård acceleration, inbromsning eller kurvtagning kan fjädring och stötdämpare ändra inställning för att motverka karossrörelser. E 63 har också fått flera förstärkningsstag för att motverka vrid- och böjrörelser i karossen.

Styvare bussningsmaterial ska förbättra både respons och hjulkontroll. Olika körprogram ger också möjlighet att variera graden av stötighet från fjädringen och servoverkan i den elektromekaniska styrväxeln. Radialmonterade sexkolvsok står för bromsverkan fram, bak sitter konventionella, glidande enkolvsok. Storleken på skivorna beror på variant, S-modellen har större skivor. Kolfiberkeramiska skivor finns som extrautrustning för båda varianterna.

Den bakre differentialen skiljer de båda modellerna åt. E 63 har en mekanisk diffbroms, medan E 63 S har en elektroniskt styrd diffbroms som kontinuerligt justerar bromsverkan.

Liksom sina mer modesta syskon i E-klassen har E 63 avancerad elektronik för mobiluppkoppling liksom funktionalitet för semi-autonom körning.

Mercedes-AMG E 63 och E 63 S kommer att presenteras på bilmässan i Los Angeles den 16 november. Försäljningsstarten äger rum den 16 januari 2017 och de första leveranserna beräknas komma i mars.

Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com