Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-AMG GLC 63 en stor stark

Tydligen räckte inte 367 hästkrafter.

Mercedes-AMG tar i från tårna när de stoppar mer stora smällan i GLC-suven. Möt Mercedes-AMG GLC 63.

För blott ett år sedan visade Mercedes-Benz upp sin GLC-suv i AMG-utförande. Mercedes-AMG GLC 43 har en överladdad V6-maskin på 367 hästkrafter som mer än gärna tuggar i sig klenare konkurrenter till frukost. Får det lov att vara en lätt brässerad BMW X4?

Ändå tycks någon ha varit bekymrad över bilens bristande prestanda och under något möte i Affalterbach föreslagit att man borde ta till grövre artilleri. Porsche Cayenne Turbo gör ju slarvsylta av den stackars mopsiga AMG-suven.

Sagt och gjort. Nu kommer Mercedes-AMG GLC 63 med ett vulkanutbrott under huven, i både vanligt suv-utförande och som coupé, som Mercedes-Benz vill kalla versionen med sluttande bakruta och bulligare bakdel.

Mest iögonenfallande är förstås grillen som hämtats från superbilen AMG GT, en bil som i sin tur hälsar till det tidiga 50-talets 300 SL-racerbilar.

– Hej.

Men det finns så klart fler formgrepp som särskiljer arg-AMG från de mer beskedliga modellerna: kjolar, fälgar och diverse plastbitar är nya. Även invändigt har det hänt saker – exempelvis är sportstolarna klädda i läder kombinerat med mikrofiber.

Motorn är så klart samma turbomatade fyralitersåtta som finns i alla AMG:s 63-modeller och – förstås – i AMG GT. I GLC får man välja mellan två smaker: 476 eller 510 hästkrafter. Den starkare heter ”S” i efternamn och får också lite extra utrustning. Båda driver genom AMG:s nioväxlade automatlåda MCT, som saknar momentomvandlare och i stället använder en våtkoppling för startarbetet.

Och ja, de är fyrhjulsdrivna, alla varianter. I grunden är GLC bakhjulsdriven, men en flerskivig koppling skickar kraft till framaxeln om bakdäcken förlorar greppet. En diffbroms till bakaxeln finns som tillval. Omkalibrerad luftfjädring och adaptiva stötdämpare ska se till att bilen svänger när du vrider på ratten.

Några svenska priser är inte klara i dagsläget, men vad spelar pengar för roll när du kan bli både störst och starkast? Leveranserna lär i alla fall komma i gång i september.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com