Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen Atlas över fem meter lång suv

Men bara för den amerikanska marknaden

Med plats för sju vuxna och deras bagage ska Atlas positioneras som en medelstor suv. Men eftersom allting är större over there är Atlas över fem meter lång.

Jo, det är sant. Volkswagen Atlas ska klämma sig in i mellanklassen för suvar. Att den är lång som ett ösregn – 504 centimeter närmare bestämt – och har plats med hela släkten på väg till Kentucky Fried Chicken, det är liksom normalt i ett land där allt från hangarfartyg till presidentvalsbudgetar är större än i resten av världen.

Och det är just USA som Volkswagen Atlas riktar blickarna mot. Den ska byggas i Chattanooga, Tennessee, och bara säljas på den nordamerikanska marknaden. Ska vi köpa en mellanklass-suv i Europa får vi hålla tillgodo med Tiguan, som förmodligen räknas i samma storleksklass som bakterier i Amerika.

En stor suv är förstås 570 cm lång.

GM

En stor suv är förstås 570 cm lång.

Trots de enorma ”mellanklass”-proportionerna bygger Atlas på samma plattform som Volkswagen Golf. MQB-plattan har blivit koncernens multiverktyg och bildar bas för allt från Audi Q2 till Skoda Superb. Om inte annat visar det hur skalbar Volkswagens teknik är.

Två bensinmotorer kommer att finnas tillgängliga, dels en tvålitersfyra med turbo, dels en 3,6-liters sexa, båda självklart med automatlåda. Några dieselalternativ andas Volkswagen inte om.

Fyrhjulsdrift kommer bara att vara möjligt att beställa ihop med den större motorn, annars är det framhjulsdrift som gäller. Lansering väntas under våren 2017, och senare även i Ryssland och Mellanöstern. Kanske kommer den med tiden till Europa ändå?

Foto: Volkswagen, GM
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com