Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fiat Chrysler ryktas stoppa dieslar

Amerikanska uppgifter gör dieselstopp gällande.

Dieselmotorn är årets slagpåse. Nu gör amerikanska uppgifter gällande att ännu en biltillverkare slutar sälja dieselmodeller.

Kanske visste Rudolf Diesel vart det barkade när han prydligt vek ihop sin rock och placerade den och sin hatt på ångfartygets däck, innan han försvann i Engelska kanalens vågor. Fast det var förstås för över hundra år sedan och Diesels fiffiga förbränningsprincip har erövrat en hel transportsektor sedan dess. Det är bara den allra senaste tiden som det har muttrats lite extra över utsläppen av kväveoxider och skyldig, det är förstås privatbilismen. Närmare bestämt de bilar som drivs av dieselolja.

Därför har stora städer meddelat att man tänker förbjuda dieselbilar i sina stadskärnor och i dagarna har en tysk domstol bestämt att det är helt okej att göra så. Därmed kan Stuttgart och Düsseldorf gå vidare med sina planerade dieselbommar.

Det får förstås följdverkningar för bilindustrin. Volvo har tidigare uttryckt tveksamhet för vidareutveckling av dieselmotorer och nyligen meddelade Porsche att man slutar tillverka ett par av sina dieselmodeller (vilket dock inte ska tolkas som ett totalt dieselstopp, vilket andra medier råkade rapportera). Nu ryktas det enligt amerikanska Financial Times att Fiat Chrysler-koncernen avser att sluta tillverka personbilar med dieselmotorer till år 2022.

FCA

No more.

Det sker trots att Fiat Chrysler, som äger en lång rad europeiska och amerikanska bilmärken, stärkte sin dieselandel till 40 procent av försäljningen i fjol. Detta ska dock främst ha berott på en stark efterfrågan på dieselbilar i Italien, dit hälften av Fiat Chryslers europeiska produktion går. Dieselförsäljningen som helhet sjönk med åtta procent på den europeiska marknaden i fjol.

Utfasningen påverkar modeller från italienska Fiat, Alfa Romeo och Maserati, liksom amerikanska Jeep. Däremot kommer transportfordon, som pickuper från Ram, inte att drabbas.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com