Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fiat dumpar förbränningsmotorerna

2025 börjar de fasa ut diesel- och bensinmotorer

Större
Stäng
  • Foto: Fiat
    Foto: Fiat
  • Foto: Fiat

Allt fler biltillverkare ställer om och slutar sälja fordon som drivs med förbränningsmotorer. Nu är det nästa bilmärke som tar steget. 2030 säger Fiat adjö till bensin- och dieselmotorer. 

För en tid sedan berättade vi på Bytbil om att man kunde samla poäng när du kör din elektriska Fiat 500. Och du får bonus om du kör miljövänligt. 

Nu visar det sig att den italienska biltillverkaren anammar elbilen helt och hållet. Om fyra år ska de börja fasa ut förbränningsmotorerna. 2030 ska Fiat säga adjö till bensin- och dieselbilar helt och hållet, och kommer enbart sälja renodlade elbilar.

LÄS MER: Kravet: Ni har tio år på er

2030 är samma år som bland annat Storbritannien kommer införa ett förbud mot nyförsäljning av diesel- och bensinbilar. Enligt en utredning bör även Sverige verka för ett krav inom EU att nya bilar som säljs inte ska ha några utsläpp. Det är inte bara den italienska biltillverkaren som ska bli ett renodlat elbilsmärke, bland annat ska Volvo enbart sälja renodlade elbilar samma år, så även Bentley, Jaguar, Lotus och Mini. 

Men som du vet har Fiat faktiskt redan börjat processen genom den nydesignade Fiat 500 och ytterligare varianter är antagligen på gång. De ersätter antagligen 500X och 500L. Det är möjligt att konceptet från 2019, Fiat Centoventi, kan bli verklighet så tidigt som 2022. Då lanseras den tillsammans med en Jeep i samma storlek, kanske även en liten Alfa Romeo. 

LÄS ÄVEN: Jättekoncernen planerar flera nya modeller

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com