Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Förare belönas för att köra bil

Större
Stäng
  • Foto: Fiat
    Foto: Fiat
  • Foto: Fiat

Få betalt för att köra bil? Är det för bra för att vara sant? Nej, det är det faktiskt inte. Och kör du miljövänligt får du extra belöning. 

Bilkoncernen Stellantis har tillkännagivit ett samarbete med Kiri Technologies för att belöna förare som kör nya Fiat 500 Electric. 

Idén går ut på att belöna förare för sin körstil genom att tilldela dem en krypotvaluta som kallas för Kiricoins. Partnerskapet med Kiri gör det möjligt för Stellantis att belöna förarna genom att de helt enkelt kör sina bilar, samtidigt som de får tillgång till en speciell marknadsplats, och ger extra bonuspoäng för den mest miljövänliga körstilen.

Fiat 500 Electric är ansluten till en virtuell plånbok som finns i det nya infotainmentsystemet och i Fiats mobilapp. Kördata, såsom körsträcka och hastighet laddas upp mot Kiris digitala moln, och konverteras automatiskt till Kiricoins genom en algoritm som utarbetats av företaget. Sedan laddas resultatet ned i appen. Därifrån kan man använda valutan för att köpa produkter från den virtuella marknadsplatsen. 

LÄS MER: Officiell: Nya elektriska Fiat 500 som kupémodell

Kör man en kilometer, tjänar man ungefär en KrirCoin och varje sådant mynt är värt två euro-cent. Om man kör cirka 1 000 mil per år, så kan man tjäna motsvarande 150 euro. I framtiden är målet att man även ska kunna belöna andra hållbara beteenden i andra sektorer, och därmed skapa ett community med människor som försöker leva ett hållbart liv. 

För att ytterligare motivera folk att använda nya Fiat 500 Electric erbjuds extra förmåner till de som kommer uppnå högsta möjliga miljövänliga resultatet. Det finns en speciell funktion som visar effektiviteten i förarens körstil, raknat från 0 till 100, för att förbättra energiförbrukningen i realtid. Förarna med de högsta resultaten i Europas största städer kommer att få tillgång till erbjudanden från företag såsom Amazon, Apple, Spotify Premium, Netflix och Zalando. 

LÄS ÄVEN: Fiat vill rädda världen – med Leonardo DiCaprio och Armani

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com