Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche fimpar dieselmodeller

Minskad efterfrågan får Porsche att fatta yxan.

Två dieselmodeller försvinner ur Porsches sortiment. Anledningen ska vara minskad efterfrågan på dieselbilar.

Dieselmotorn har det inte lätt. Från att ha hyllats för sin höga verkningsgrad – dieselcykeln är särdeles skicklig på att omvandla brännbara vätskor till arbete – fick den en skurkstämpel i samband med att somliga tillverkare tolkade amerikanska utsläppskrav på ett kreativt sätt. Och den stämpeln har visat sig vara väldigt svår att tvätta bort.

Storstäder har förbjudit dieselbilar i sina stadskärnor och nya regelverk diskuteras, någonting som skulle göra det mycket svårt för dieselmotorn att klara sig genom nya, trängre certifieringsnålsögon. Och konsumenterna har förstås dragit öronen åt sig.

Det ser vi ett tecken på nu, när Porsche skalar ner sin dieseltillverkning. Redan i fjol sade Porschechefen Oliver Blume att dieselvarianter bara stod för 15 procent av märkets försäljningsvolymer och nyligen rapporterade nätupplagan av den brittiska tidningen Autocar att Porsche lagt ner tillverkningen av Macan S Diesel och Panamera 4S Diesel. Porsche uttalade sig officiellt om att det berodde på att köparna rör sig i riktning mot bensin- och hybriddrift.

Och det är elektricitet som Porsche tror kommer fylla tomrummet efter dieselmotorn. Nästa år väntas den helelektriska sedanmodellen Misson E begå sin debut och en av Porsches styrelseledamöter säger enligt amerikanska The Truth About Cars att man initialt främst kommer att erbjuda eldrivna varianter av befintliga modeller, men att man också kommer att utveckla dedikerade elbilsmodeller – där Mission E alltså skulle bli den första.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Hoppas den blir lika tuff som konceptbilen.

Förmodligen har de tolkat marknaden rätt. Enligt Bloomberg stod nämligen hybridvarianter av Porsche Panamera för 60 procent av modellseriens försäljning i Europa under perioden juli–oktober i fjol och TTAC förutspår följaktligen att en eldriven 911 är nära förestående. Fast den idén har holländarna förstås redan förverkligat.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com