Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Priserna på begagnade bilar rusade i februari

Efterfrågan ökar allt mer på elbilar och hyrbider

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Trycket på Blocket och begagnatmarknaden var högt i februari. Det har lett till att priserna har rusat. Populärast var bensinbilarna, men efterfrågan ökar allt mer på elbilar och hybrider visar nya siffror.

Trycket på begagnatmarknaden var högt i februari, och därmed rusade även priserna, visar nya siffror från Blocket. Allra bäst sålde bensinbilarna, och strax bakom var dieselbilarna. Men försäljningen av elbilar ökade med hela 30 procent, och även hybriderna ökade med 15 procent. 

De mest visade biltillverkarna på Blocket under februari, var de stora drakarna: Volvo, följt av VolkswagenBMW, Audi och Mercedes-Benz. Som en naturlig följd var BMW 3-serien, Volvo V70, Volkswagen Golf, BMW 5-serien och Volkswagen Passat de mest eftersökta modellerna. 

– Januari och februari började kylslaget och vi har haft en lång period av härligt vinterväder som påverkat försäljningen negativt. Folk har helt enkelt gjort annat än sålt och köpt bilar. Men i takt med att vårsolen tittat fram har försäljningarna ökat, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon.

Tittar man på vilka bilar som såldes mest av i februari på Blocket, var det Volkswagen Golf som var populärast, följt av Volkswagen Passat, Volvo V70, Volvo V60 och BMW 3-serien som avslutar topp fem.

LÄS MER: Nya siffror: Elbilar backar – kraftig ökning av laddhybrider

Eftersom trycket ökade, så rusade även priserna. Mediapriserna för en bil på Blocket under februari ökade med 1 4000 kronor jämfört med samma period förra året, till 119 000 kronor. Henrik Littorin tror att priserna kan fortsätta att öka ett tag till innan de stabiliseras. 

– Det vi sett under det senaste året är att pandemin förändrat hur vi ser på bilen. Den är viktigare för många idag än den var ett år sedan och det är ett sentiment vi tror kommer sitta i när en sommar med hemester står för dörren, säger han.

Även om Golf var den mest sålda bilen på Blocket, var det Volvo V50 som såldes snabbast av de privatsålda bilarna, följt av Renault Clio, Saab 9-5, Kia Ceed och Volvo V70. 

Tittar man istället på de snabbast sålda bilarna från bilhandlare var det Volkswagen Amarok som var kvickast, följt av Volvo XC70, Volkswagen Passat, Volvo V50, och Volvo V70.

LÄS ÄVEN: Officiell: Volvo C40 Recharge

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com