Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya siffror: Elbilar backar – kraftig ökning av laddhybrider

Nybilsförsäljningen av elbilar minskade med 1,5 procent

Större
Stäng
  • Volvo S60
    Volvo S60. Foto: Volvo
  • Volvo S60. Foto: Volvo

Ny statistik visar att antalet elbilar som registrerades i februari minskade, medan laddhybriderna ökade kraftigt. En förklaring sägs bland annat vara de kommande förändringarna i bonus-malus-systemet. 

Registreringarna av nya personbilar ökade med 5,3 procent i februari, jämfört med samma period förra året, visar nya siffror från Bil Sweden. Om man jämför januari till februari, jämfört med året innan, så har ökningen uppgått till 12,8 procent. 

– Årets ökning är väntad eftersom registreringssiffrorna i januari och februari ifjol var dämpade efter rekordregistreringar i december 2019 inför fordonsskattehöjningen 1 januari 2020. Personbilsregistreringarna under januari-februari i år är drygt sex procent lägre jämfört med snittet 2016-2020, säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden

I februari var 34,8 procent av de registrerade bilarna, laddbara. Det kan jämföras med 25 procent förra året, och 49 procent i december. Enligt Bil Sweden, kan inbromsningen förklaras med att det finns stor osäkerhet kring bland annat justeringen av bonus-malus och den höjda förmånsskatten. Ändringarna i malus-delen, i det förändrade fordonsskattesystemet, väntas klubbas igenom av riksdagen inom kort.

LÄS MER: Porsche: e-bränsle släpper ut lika lite som elbilar

Noterbart är att laddhybriderna ökade med 63 procent i februari, jämfört med samma period året innan, och står för 82 procent av de laddbara fordonen, medan elbilarna har minskat med 1,1 procent. Det nya bonus-malus-systemet har bidragit till detta menar organisationen, eftersom laddhybriderna i snitt får 10 000 kronor mindre i bonus, och elbilarna får motsvarande höjning från och med 1 april i år. 

Tittar man på vilka modeller som registrerades mest, är det som förra månaden, storslam för Volvo; Volvo S/V60 i topp, med 1 663 exemplar; Volvo XC40, 1 337 bilar; Volvo XC60 på tredje plats, med 1 156 fordon. Kia Ceed och Toyota Rav4 avslutar topp 5 med 946, respektve 871 bilar. 

Bland de renodlade elbilarna är det Kia Niro i topp med 230 fordon, följt av Polestar 2 med 150 bilar, och Volkswagen ID.3 med 148 fordon. Audi E-tron och Tesla Model 3 avslutar topp 5 med 145, respektive 133 exemplar.

LÄS ÄVEN: Klart: Klimatbonusen för fordon höjs

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com