Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Enorm ökning av elbilar i april – Volkswagen ID.4 i topp

Andra gången någonsin en elbil är i topp

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Nyregistreringen av elbilar fullkomligt exploderade i april, och är en följd av de nya nivåerna på bonus-malus. För andra gången någonsin är en elbil i topp.

I april registrerades 21 873 nya personbilar, vilket var en ökning med 15,6 procent jämfört med samma period förra året, visar nya siffror från Bil Sweden. Förra året var det bilfabriker som antingen stod stilla, eller hade begränsad produktionskapacitet på grund av Coronan och det påverkade såklart.

Foto: Bil Sweden

De tre första månaderna i år, jämfört med förra året, så har antalet registreringar ökat med nästan en tredjedel och beror till en stor del på att många ville registrera laddhybrider innan de nya nivåerna på bonus-malus började träda i kraft 1 april. Dock minskade elbilarna i mars eftersom de i sin tur ville vänta in den ökade bonusen som började gälla från 1 april. 

– Laddhybriderna ökade kraftigt i mars inför att bonusen skulle minska med i genomsnitt 10 000 kronor och elbilarna minskade då elbilskunden inväntade bonushöjningen. Den höjda bonusen, från 60 000 till 70 000 kronor, gav en kraftig uppgång för elbilarna som nådde det näst högsta antalet i aprilregistreringarna, säger säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden. 

LÄS MER: Officiellt: Volkswagen ID.4 med svenska priser

Tittar man på de enskilda kategorierna av bilar, så ökade nyregistreringen av elbilarna i april, kanske inte så oväntat, med 368 procent (!), medan laddhybriderna ökade med 41 procent.

På topplistan över vilka modeller som registrerades flest gånger i april var det en elbil registrerades flest gånger: Volkswagen ID.4 med 1 444 exemplar. Det är andra gången som en elbil ligger i topp, förra gången det inträffade var i december med modellsyskonet ID.3. På andraplats i april var Volvo S/V60 med 801 bilar (en minskning med drygt 3 300 bilar); följt av Kia Niro, 720 fordon; Kia Ceed, 719. Volvo XC40 avslutade topp fem med 712 exemplar. 

– Att elektrifieringen nu slagit igenom visas även genom att det är en elbil som är månadens mest registrerade personbil, vilket även inträffade i december 2020. Sammantaget uppgick andelen laddbara bilar till 43,1 procent i april jämfört med 22,6 procent ifjol. Hittills i år uppgår andelen till 37,1 procent, fortsätter Mattias Bergman.

LÄS ÄVEN: Volkswagen lanserar fler versioner av ID.4

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com