Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Officiellt: Volkswagen ID.4 med svenska priser

All fakta om den helelektriska SUV:en - som nu kan beställas

Volkswagens första helt eldrivna SUV är här.
ID.4 kommer först i två begränsade upplagor om 28 000 bilar totalt.
Priserna i Sverige börjar på strax över en halv miljon kronor – och de går att beställa från och med i dag.

Förväntningarna på Volkswagen ID.4 har varit skyhöga. Det är ju ändå en helt eldriven SUV. Alltså en högst tidsenlig milstolpe i koncernens uttalade elbilsoffensiv.

– ID.4 blir ännu en bil som vi tror kommer passa den svenska marknaden väldigt bra, inte minst som en populär förmånsbil eller tjänstebil. En helt eldriven SUV med lång räckvidd, attraktiv design och överkomliga priser kommer hjälpa oss i vår ambition att elektrifiera den svenska bilparken, säger Sten Forsberg, chef på Volkswagen Sverige i ett pressmeddelande.

ID.4 är 32 centimeter längre än sin föregångare och mäter 4,56 meter på längden. En annan längd värd att nämna är axelavståndet på hela 277 centimeter. Det ska göra bilen lika rymlig som en konventionell SUV i närmast större klass, enligt Volkswagen. Med baksätesryggen fälld sväljer ID.4 1 575 liter. Annars pratar vi 543 liter i bagageutrymmet.

Precis som ID.3 är ID.4 byggd på MEB-plattformen. Batterierna är placerade under kupéutrymmet som även det ger goda utrymmen.

ID.4 kommer som två modeller (mer om dem snart) men det är ett och samma drivlinealternativ. Drivningen sker på bakhjulen via en elmotor som ger 204 hästkrafter och 310 Nm. 0-100 km/h avverkas på 8,5 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 160 km/h.

Enligt WLTP kan 52 mil köras på en laddning. Elenergin lagras i ett batteri med en kapacitet på 77 kWh netto. Det väger 493 kilo och vid en snabbladdningsstation med likström kan det laddas för en räckvidd upp till 320 kilometer på omkring 30 minuter. Volkswagen garanterar också att batteriet kommer ha minst 70 procent av sin ursprungliga kapacitet kvar efter åtta år, eller efter 160 000 körda kilometer.

En markfrigång på 21 centimeter gör att denna eldrivna SUV ska kunna köras i lättare terräng, enligt Volkswagen. Men man kanske inte ska ta sig vatten över huvudet.

Oavsett om man kör på en riksväg eller i lättare terräng är det en sportig SUV medtrafikanterna eller förbipasserande får se. Den är ”kraftfull med svepande linjer”, som tyskarna själva uttrycker det. Inspiration ska ha tagits från naturen och bilen har en avancerad aerodynamik. CW-värdet ligger på låga 0,28.

Väl inne i bilen känns mycket från lillbrorsan ID.3 igen. Pekskärmen på instrumentbrädan har däremot blivit större (som de nästan alltid blir) och går nu att få som antingen 10- eller 12-tum. Den nya elektronikplattformen gör det också möjligt för kunderna att ladda ner uppdateringar direkt i bilen.

Så vad har de svenska kunderna att välja mellan? Jo, det är som sagt två modeller. Och båda är begränsade upplagor.

Volkswagen ID.4 1st är den billigare varianten. Det svenska priset ligger på 514 900 kronor. Men då är den berättigad en klimatbonus på 60 000 kronor (eller 70 000 kronor om regeringens förändringsförslag av bonus-malus går igenom vid årsskiftet). Att privatleasa bilen kommer kosta från 5 425 kronor i månaden.

Speciellt utrustade ID.4 1st Max kommer kosta 614 900 kronor (även den klimatbonusberättigad, förstås). Utvändigt kommer den med LED matrix-strålkastare, 3D LED-baklyktor och 21-tumsfälgar. Invändigt omfattar utrustningen elektriskt justerbara säten, panoramaglastak, ljuddämpande glas, klimatanläggningen Climatronic och en elektrisk baklucka som kan öppnas med en fotrörelse.

Både ID.4 1st och 1st Max tillverkas i begränsade upplagor – totalt 27 000 exemplar. När de sålts slut ersätts de med ett antal förkonfigurerade modeller.

I dag, den 24 september, markeras säljstarten på ID.4. Runt årsskiftet sker de första leveranserna av bilarna.

Nästa år kommer också en toppversion med högre effekt som är fyrhjulsdriven.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com