Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya siffror: laddhybriderna fortsätter öka – elbilarna minskar

Bonus-malus är bidragande

Större
Stäng
  • Volvo S60
    Volvo S60. Foto: Volvo
  • Volvo S60. Foto: Volvo

I mars registrerades det rekordmånga personbilar, och laddhybriderna fortsätter att öka, medan elbilarna minskar. Anledningen är det nya bonus-malussystemet som införs idag. 

I mars registrerades det 47 460 nya personbilar, vilket är ökning med 71,7 procent jämfört med samma period förra året, och är en rekordnotering för månaden. Under årets tre första månader har personbilarna ökat med 37,4 procent, visar nya siffror från Bil Sweden. 

– Uppgången beror till stor del på styrmedelsförändringar, där justeringar inom Bonus-malussystemet träder i kraft idag, som försämrar för samtliga personbilar och lätta lastbilar förutom elbilar, säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden.

Nyregistreringen av laddhybrider ökade i mars med nära 212 procent, samtidigt som elbilarna minskade med 13 procent. Nya bonus-malussystemet som införs idag, 1 april, ligger till grund för förklaringen. Laddhybriderna får i snitt 10 000 kronor mindre i bonus från och med idag, medan elbilarnas bonus ökar från 60 000, till 70 000 kronor. 

– Dessa förändringar har till stor del bidragit till att laddhybridskunden valt att tidigarelägga sitt köp, samtidigt som elbilskunden avvaktat för att få bonushöjningen. Andelen laddbara bilar uppgick till 37 procent i mars jämfört med 28 procent ifjol och hittills i år uppgår andelen till 35,6 procent, säger Mattias Bergman. 

Enligt Bil Sweden så leder detta tillsammans med avtrycken från Coronapandemin till en ryckig marknad. Dessutom kommer även höjningen av förmånsskatten senare i år. 

– Den 1 juli höjs även förmånsskatten, vilket medför att vi tidigast under andra halvåret kommer kunna se de reella effekterna av styrmedelsförändringarna i nyregistreringarna. Vi bedömer dock att försämringarna av nu beslutade styrmedel gör att ökningstakten av laddbara fordon kommer att avta efter 1 juli och att Sverige får svårt att nå klimatmålen om inte justeringar görs, säger Mattias Bergman.

Tittar man på vilka modeller som var mest registrerade, var det fyra Volvomodeller i topp fem med Volvo S/V60 i topp med 4188 exemplar, följt av Volvo XC40 med 2 793 bilar. På tredje plats finns Volvo XC60 med 2 713 fordon, följs av Volvo S/V90, 1 685 och Toyota Rav4 avslutar topp fem med1 497 fordon. 

Tittar man stället på elbilstoppen så var Tesla Model 3 i topp med 1 192 exemplar, följt av Kia E-Niro med 332 bilar, Nissan Leaf (156 fordon), Volkswagen ID.3 (132), och Polestar 2 med 129 bilar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com