Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fiat Chrysler kan tvingas betala 57 miljarder kronor – påstås fuska med utsläpp

Ytterligare en koncern som anklagas för utsläppsmanipulation

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Bilkoncernen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) står inför en grupptalan om 5 miljarder pund (motsvarande 57 miljarder svenska kronor) på grund av påstådda illegala anordningar som ska finnas i några av deras dieselmotorer, och därmed bryta mot EU:s och Storbritanniens utsläppsregler. 

Cirka en halv miljon bilar från Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Iveco och Suzuki med dieselmotor som tillverkats 2008 och framåt, och har sålts England och Wales kan ha påverkats. Ägarna till de berörda fordonen kan kompenseras med 10 000 pund (motsvarande 114 000 svenska kronor) beroende på resultatet av rättegången.

Fyra av fem påverkade märken tillhör FCA. Men det femte, Suzuki, tillhör inte koncernen. Dock har modellerna S-Cross, SX4 och Vitara dieselmotorer som utvecklats av FCA. 

Rättegången kommer efter att Deutsche Umwelthilfe (HUA) hävdat att de utförde tester på en Fiat 500X med en dieselmotor som släppte ut mellan 11 och 22 gånger mer än de tillåtna nivåerna av kväveoxid, för Euro 6. I en rapport 2016 fastställde Europeiska federationen för transport och miljö  att Fiats Euro 6 dieselmotorer hade de största kväveoxidutsläppen i Europa. 

LÄS MER: Kaliforniens uppmaning till biltillverkarna: Avslöja ert utsläppsfusk

Fiat gick med på en förlikning på 800 miljoner dollar (7 miljarder kronor) under 2019 efter påståenden från USA:s justitiedepartement att de använt sig av illegal anordningar som manipulerar resultaten på utsläppstester. 

I juli i år gjorde tyska, italienska och schweiziska myndigheter tillslag mot kontor som tillhörde FCA och lastbilsföretaget CNH, för att hitta bevis för manipulationen. 

– Fiat Chrysler Automobiles har misslätt förare om de riktiga nivåerna på dieselutsläppen som många av deras fordon producerar. Det är ännu ett exempel på ett stort bilföretag som lurar konsumenter, med en stor inverkan på miljön och vårt kollektiva välmående, säger Tom Googhead, VD för PGMBM som driver grupptalan till Autoexpress.

Fiat Chrysler har avvisat anklagelserna som påståenden helt utan substans och att de kommer bestrida dem. 

LÄS ÄVEN: Så prioriterar män och kvinnor olika om bilutsläpp

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com