Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Volkswagen och BMW tvingas böta 8,9 miljarder för dieselkartell

En annan koncern slipper böter

Större
Stäng
  • Volkswagen och BMW tvingas böta på grund av samarbete kring AdBlue
    Volkswagen och BMW tvingas böta på grund av samarbete kring AdBlue. Foto: Pixabay.
  • Volkswagen och BMW tvingas böta på grund av samarbete kring AdBlue. Foto: Pixabay.

De två stora biltillverkarna har tvingats böta storbelopp för att ha skapat en kartell kring diesel, men en annan tysk koncern slipper böter. 

Den Europeiska kommissionen har gett böter till de tyska biltillverkarna Volkswagen och BMW på 875 miljoner euro, motsvarande 8,9 miljarder svenska kronor, för att de har skapat en kartell om avgasrening. På så sätt skulle de undvika att konkurrera mot varandra, rapporterar Reuters. 

Målet har skapat ett prejudikat som tillämpar europeisk konkurrenslag på teknisk nivå mellan olika branschaktörer. Fallet handlade om den så kallade AdBlue-reningen som minskar kväveoxider som finns i avgaserna som produceras av dieselbilar. Både BMW och Volkswagen ville förhindra systemet skulle införas trots att det fanns tillgängligt och var möjligt att använda.

Volkswagen har gått med på att betala böter om 502 miljoner euro (5,1 miljarder kronor), medan BMW har gått med en uppgörelse om att betala 373 miljoner euro (3,8 miljarder kronor). BMW menar dock att det inte längre finns några anklagelser om fusk mot dem. 

”Detta understryker att BMW Group-koncernen aldrig har påstått någon olaglig manipulation av utsläppskontrollsystem,” skriver bitillverkaren i ett uttalande. 

Även Daimler var en del av kartellen, men slipper böta eftersom de avslöjade till EU att kartellen. Volkswagen överväger att överklaga bötesbeloppet eftersom de anser att inga kunder tagit skada och att de vill ha tydligare direktiv om vad som är tillåtet eller inte.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com