Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen kräver skadestånd av chefer för dieselgate

Tillsynsnämnd anser att de hade ansvar för dieselskandalen

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Volkswagen kräver skadestånd från den förre vd:n för koncernen och även en tidigare Audi-chef på grund av att deras agerande när Dieselskandalen briserade. 

Volkswagengruppen har sagt att de kommer kräva skadestånd från före detta vd:n Martin Winterkorn och tidigare Audi-chefen Rupert Stadler, rapporterar Automotive News Europe. Anledningen säg vara att koncernen vill dra ett streck över dieselskandalen. 

En tillsynsnämnd startades av Volkswagen och har dragit slutsatsen att Winternkorn bröt mot sitt agerande som företagsledare från och med juli 2015, genom att inte klargöra omständigheterna bakom användningen av den otillåtna mjukvaran i tvåliters dieselmotorn som såldes på den amerikanska marknaden mellan 2009 och 2015. Dessutom svarade han varken på de amerikanska myndigheterna tillräckligt snabbt, eller sanningsenligt, menar Volkswagen. 

Stadler å sin sida, ska från och med september 2016 inte ha undersökt tre-liters och 4,2-liters dieselmotorerna som utvecklades av Audi, och installerades i Volkswagen, Audi och Porschebilar som såldes i Europa, huruvida de hade den otillåtna mjukvaran, eller inte.

LÄS MER: Volkswagen fasar ut förbränningsmotorerna

Undersökningen baseras på 1,6 miljoner filer och mer än 1 550 intervjuer. Tillsynsnämnden identifierade inte några andra överträdelser från någon annan i styrelsen.

2015 medgav Volkswagen att de har använt sig av otillåten mjukvara för att rigga motortester i USA, med avseende på deras dieselmotorer. Skandalen har kostat Volkswagengruppen mer än 32 miljarder euro (cirka 328 miljarder svenska kronor), i böter, justeringar, och rättsliga kostnader. 

Winterkorn avgick som koncernchef en vecka efter att skandalen briserat, och ungefär tre år senare så avslutades Stadlers kontrakt på grund av en brottsutredning huruvida han var inblandad i utsläppsfusket eller inte. 

De båda männen har förnekat ansvar för skandalen. Både Winterkorn och Stadle står anklagade för brott i tyska domstolar. USA anklagar dem för överföringsbedrägeri, men Tyskland lämnar inte ut sina medborgare. Winterkorns säger via sin advokat att han nekar till tillsynsnämnd anklagelser, medan Stadles advokat inte ville kommentera uppgifterna. 

LÄS ÄVEN: Volkswagen planerar billig elektrisk småbil

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com