Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kaliforniens uppmaning till biltillverkarna: Avslöja ert utsläppsfusk

Ska öppna ett nytt testlaboratorium

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Kaliforniens tillsynsmyndighet för luftkvalitet uppmanar bil- och motortillverkare att att lämna ut alla otillåtna mjukvaruprogram som manipulerar kontrollsystem för koldioxidutsläpp, annars blir straffen hårda om de blir påkomna.

Kalifornien tar verkligen i hårdhandskarna mot fuskande biltillverkare och går i bräschen för elektrifiering av bilar. 2035 ska nybilsförsäljningen av bensin- och dieselbilar förbjudas.

Reuters rapporterar att budskapet från California Air Resources Board kommer efter en rad sanktioner mot biltillverkare som använt mjukvara för att undvika olika utsläppskrav sedan 2015, inklusive Volkswagen, Damiler och Fiat Chrysler. 

Myndigheten har nya utredningar gällande utsläppsfusk på gång och har ett budskap: ” frivilligt utlämnande av mjukvara kommer att resultera i en minskning av påföljder; underlåtenhet att göra så kan påverka resultatet av framtida straff”. 

Budskapet skickade även till tillverkare av medelstora och tunga fordon, alla sorts motorer, samt motorcyklar, terrängfordon, och vattenskotrar. Med andra ord, alla tillverkare som har med ett fordon att göra. 

Anledningen till budskapet: tillsynsmyndigheten i Kalifornien kommer att öppna ett nytt toppmodernt testlaboratorium nästa år. De kommer använda nya tekniker som kan upptäcka ytterligare lagbrott. 

Förra månader gick Damiler med på att betala motsvarande 19 miljarder svenska kronor i en förlikning om fuskanklagelser som gällde 250 000 amerikanska dieselbilar från Mercedes-Benz. 

Dieselbilarna har granskats hårt av amerikanska myndigheter sedan 2015 när Volkswagen erkände att de installerat en hemlig mjukvara på 580 000 amerikanska fordon så att de kunde släppa ut stora mängder avgaser, upp till 40 gånger den tillåtna utsläppsgränsen. Volkswagen har sedan dess gått med att betala motsvarande mer än 222 miljarder kronor i olika uppgörelser.

Både Daimler och Volkswagen har stoppat försäljningen av amerikanska personbilar med dieselmotorer. 

Förra året nådde Fiat Chrysler en förlikning värd motsvarande sju miljarder svenska kronor efter det att de använts sig av olaglig mjukvara som producerade fattiga resultat på utsläppstesterna av deras dieselmotorer. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com