Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo Cars samarbetar med SSAB – första biltillverkaren med fossilfritt stål

Vill tillverka sina bilar med fossilfritt stål

Större
Stäng
  • Foto: Volvo
    Foto: Volvo
  • Foto: Volvo

Den svenska biltillverkaren Volvo samarbetar med ståltillverkaren SSAB och har som mål att i framtiden kunna tillverka sina bilar med fossilfritt stål. 

Volvo Cars inleder ett samarbeta med ståltillverkaren SSAB för att gemensamt utforska fossilfritt stål för användning i fordonsindustrin. 

Därmed är Volvo den första biltillverkaren att arbeta med SSAB och dess HYBRIT- initiativ, som ligger i framkant när det kommer till fossilfri stålutveckling. 

HYBRIT syftar till att ersätta kokskol, som enligt tradition behövs för järnmalmbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas. Resultatet förväntas bli världens första fossilfria teknik för ståltillverkning, med ett näst intill obefintligt koldioxidavtryck. 

– Vi bygger en helt fossilfri värdekedja hela vägen till slutkunden. Vår banbrytande teknik har praktiskt taget inget koldioxidavtryck och kommer att bidra till att stärka våra kunders konkurrenskraft. Tillsammans med Volvo Cars strävar vi efter att utveckla fossilfria stålprodukter för framtidens bilar, säger Martin Lindqvist, VD och Koncernchef SSAB.

LÄS MER: Uppgifter: Volvo utvecklar liten crossover

Volvo Cars kommer i sin tur bli den första biltillverkaren som får tillgång till stål från SSAB som är tillverkat av vätgasreducerat järn från HYBRIT:s pilotanläggning i Luleå. Stålet kommer att användas för provningssyften, men kan eventuellt även användas i en konceptbil. 

– Eftersom vi kontinuerligt minskar vårt totala koldioxidavtryck, vet vi att stål är ett viktigt område för ytterligare utveckling. Samarbetet med SSAB om utveckling av fossilfritt stål skulle kunna ge betydande utsläppsminskningar i vår leverantörskedja, säger säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

SSAB:s mål är att kunna förse marknaden med fossilfritt stål i stor skala om fem år. Volvo Cars har även som mål att blir den första biltillverkaren att använda stålet för sina egna produktionsbilar. 

Stålindustrin står för cirka sju procent av de direkta koldioxidutsläppen globalt eftersom industrin i dagsläget främst använder järnmalmsbaserad ståltillverkningsteknik, med hjälp av masugnar som eldas med kokskol.

För Volvo Cars uppgår koldioxidutsläppen relaterade till stål- och järnproduktion för företagets bilar till cirka 35 procent i en bil med traditionell drivlina och 20 procent i en helt eldriven bil från materialet och tillverkningen av bilens komponenter.

LÄS ÄVEN: Nu går Volvo C40 Recharge att beställa – så mycket kostar den

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com