Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klart: Volvo och Northvolt ska samarbeta

Nya Volvo XC60 får battericeller från gemensamma bolaget

Större
Stäng
  • Volvo Car Group and Northvolt to join forces in battery development and production
    Volvo Car Group and Northvolt to join forces in battery development and production
  • Volvo Car Group and Northvolt to join forces in battery development and production

Volvo Cars och svenska batteritillverkaren Northvolt ska börja samarbeta. Tillsammans ska de utveckla och producera mer hållbara batterier för Volvos och Polestars framtida bilar.

I förra veckan meddelade Volvo Cars att de ska börja samarbeta med SSAB för att ha möjlighet att kunna tillverka sina bilar med fossilfritt stål i framtiden. Nu ska den svenska biltillverkaren samarbeta med ett annat svenskt bolag. 

Volvo och Northvolt har tillkännagivit att de ska samarbeta och bilda ett så kallad joint venture-bolag (samriskföretag). Bolaget ska utveckla och producera mer hållbara batterier, skräddarsydda för Volvos och Polestars framtida bilar. 

Först och främst ska Volvo Car Group och Northvolt inrätta ett forsknings- och utvecklingscenter i Sverige som startar sin verksamhet nästa år. Det är tänkt att centret ska utveckla nästa generationens battericeller samt teknik som ska integreras de svenska elbilarna. 

Samriskföretag planerar även att bygga en gigafabrik i Europa där den potentiella kapaciteten ska vara upp till 50 GWh per år. Produktionsstart är beräknad till 2026. Fabriken planeras att drivas med 100 procent ren energi och beräknas sysselsätta 3 000 personer. I sin tur tänker Volvo Car Group köpa in 15 GWh av battericellerna per år från Northvolts fabrik i Skellefteå från och med 2024. 

LÄS MER: Uppgifter: Volvo utvecklar liten crossover

– Genom att samarbeta med Northvolt säkrar vi leveransen av högkvalitativa, mer hållbara battericeller för våra helt elektriska bilar. Samarbetet med Northvolt kommer också göra att vi kan stärka vår utvecklingskapacitet internt, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Car Group.

Den första bilen som utrustas med battericeller som utvecklats av join venture-bolaget blir den elektriska uppföljaren till Volvo XC60. 

– Volvo Cars och Polestar är branschledande i omställningen till elektrifiering och perfekta partners på den kommande resan, eftersom vi strävar efter att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller. Vi är stolta över att bli deras exklusiva partner för produktion av battericeller i Europa, säger Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt.

Samarbetet är ett steg i Volvo Cars mål att bli ett renodlad elbilsmärke år 2030, samt Polestar 0, projektet där Polestar har som mål att skapa helt klimatneutrala bilar.

LÄS ÄVEN: Volkswagen storsatsar i Northvolt

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com