Redaktionen tipsar

Northvolts avtal med BMW värt 20 miljarder

Den svenska batteritillverkaren Northvolt har tecknat ett mångmiljardavtal med BMW.
Från och med 2024 ska batterier tillverkas och levereras från Skellefteå.
Detta betyder tusentals nya jobb för det företaget.

Den nya storordern som landats av svenska Northvolt från BMW blev officiell under torsdagen. Enligt ett pressmeddelande är det långsiktiga leverantörskontraktet för battericeller värt 20 miljarder kronor (2 miljarder euro).

En avgörande detalj för den tyska biljätten att göra affären var att Northvolt kommer att nyttja lokalproducerad el som uteslutande kommer från el- och vattenkraft i Norra Sverige.

– Northvolt är den tredje leverantören av battericeller som vi ingått avtal med utöver våra befintliga partners CATL och Samsung SDI. Det nya avtalet är ett nästa steg i syfte att möta våra växande och långsiktiga behov av battericeller. Vår flotta av elbilar växer ständigt och år 2023 siktar vi på att ha 25 elektrifierade bilar på vägarna, av vilka fler än hälften drivs helt på el, säger Andreas Wendt, styrelsemedlem i BMW AG.

Tidigare denna vecka lanserades BWM:s senaste elbilssatsning BMW iX3.

För Northvolt Ett-fabriken i Skellefteå, som ska inleda produktionen sent nästa år, betyder detta mycket.

– Det är förstås jättekul att få en partner med sådan kompetens och djup teknisk förståelse. Samtidigt blir det tydligt vad som krävs för att ta detta från ett utvecklingsprojekt till ett batteri som fungerar i deras elbilar. Det kommer att bli mycket sommar- och vintertestning, säger Northvolts vd Peter Carlsson till Dagens Nyheter.

Även för Skellefteå som stad kommer samarbetet få betydelse.

– Vi tror att fabriken kommer skapa 3000 direkta arbetsplatser och sedan till det ska man ta de kringliggande funktioner som kommer behövas för fabriken. Till exempel service. Det är ett antal jobb utöver det som kommer till också, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt till Ekot.

Att Northvolt och BMW har ett samarbete är dock ingen nyhet. För två år sedan klev BMW in som investerare i batterifabriken och i fjol blev BMW också delägare, med en investering som ska ha uppgått i 650 miljoner kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com