Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär för BMW iX3

Alla detaljer om helelektriska BMW iX3 är här.
Den når svenska kunder i början av nästa år.
– Nu kan vi äntligen avslöja de många detaljer som många har väntat på och dessutom börja ta emot beställningar, säger Carl Lindwall, informationschef på BMW Group Sverige.

Intresset har varit stort för helelektriska BMW iX3. Den visades första gången som konceptbil 2018 och prototypen hårdtestades under arktiska förhållanden på testcentret i svenska Arjeplog förra vintern. 

Nu är det som sagt dags för världspremiär för denna suv i X3-format. BMW iX3 är den första modellen som kommer med BMW:s femte generation av elektrisk drivlina. Motorn, med en effekt på 286 hästkrafter och ett vridmoment på 400 Nm, är placerad vid bakaxeln och bilen gör 0-100 km/h på 6,8 sekunder. Toppfarten är reglerad till 180 km/h.

Batteriet på 80 kWh brutto ger bilen en räckvidd på upp till 459 km enligt WLTP. I pressreleasen gör BMW klart att andelen kobolt i batteriet har minskats med två tredjedelar i förhållande till tidigare batterigenerationer. Med en laddningskapacitet på 150 kW DC/11 kW AC kan en snabbladdning på 150 kW fylla batteriet till 80 procent på 34 minuter. Med andra ord ger ett tio minuter långt laddstopp cirka 100 km räckvidd.  Har man till exempel en laddbox installerad vid hemmet laddar man bilen fån tomt till fullt på 7,5 timme med 11 kW.

Rent visuellt sticker BMW iX3 också ut – på utsidan. Nya diffuser och luftspjäll vid framhjulen, en stängd grill och linjer längs stötfångarna är mer säregna inslag, medans interiören känns mer bekant med övriga medlemmar i X3-familjen. Bagageutrymmet uppgår till 510 liter, vilket är 40 liter mindre än motsvarande bensin- och dieselmodeller.

Uppdateringar till bilen kommer att kunna göras trådlöst över internet, vilket Bytbil har berättat om tidigare. 

Senare i sommar inleds serietillverkningen på BMW Brilliance-fabriken i Kina. IX3 kommer då att produceras på samma lina som de andra BMW X3-modellerna.

Och precis som till BMW i3 erbjuds flera utrustningspaket till BMW iX3. Det rör sig då om BMW iX3 Charged på 769.000 kronor och BMW iX3 Charged Plus på 840.500 kronor. För båda versionerna finns dragkrok med som tillval.

Till en början sker lanseringen i Kina. De första svenska kunderna kan räkna med att få sina exemplar under första kvartalet 2021.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com