Redaktionen tipsar

BMW:s nya jättesatsning i Sverige

Ska börja utveckla elbilsbatterier med Northvolt

BMW kliver in som investerare i den kommande batterifabriken Northvolt i Skellefteå.
Vd:n Peter Carlsson kan nu intensifiera satsningen på den stora svenska batteriaktören.
– Vi har ett gemensamt engagemang för att minska koldioxidutsläppen, säger Peter Carlsson. 

Enligt ett pressmeddelande som släpptes i dag kommer Northvolt att utveckla elbilsbatterier tillsammans med bilgiganten BMW och Umicore. De tre företagen ska tillsammans ha ett konsortium som forskar, producerar och återvinner batterier. 

– Eftersom batterier blir en viktig och strategisk fråga för biltillverkare markerar detta partnerskap inte bara en viktig milstolpe för Northvolt utan belyser också betydelsen av att använda miljömässigt hållbara battericeller i den kommande vågen av elektrifiering, säger Peter Carlsson i ett uttalande. 

BMW investerar pengar i Northvolt, men några summor är skrivande stund inte kända. 

Fakta om Northvolt: 

Northvolt AB är ett svenskt företag med planer att bygga en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi.

Northvolt grundades 2015 under namnet SGF Energy av Peter Carlsson.

Energimyndigheten beviljade 2016 ett lån till företaget på 19 miljoner kronor för en förstudie av en batterifabrik. Vinnova har beslutat om ett bidrag på 10 miljoner kronor.

Diskussioner togs våren 2017 upp med ett antal kommuner i Sverige och Finland om intresse, en förfrågan som gällde omkring 50 hektar mark. Northvolt meddelade i oktober 2017 att det valt byggnation av fabrikslokal i Skellefteå och utvecklingsverksamhet och testfabrik i Västerås. Byggandet av anläggningen i Västerås påbörjades i slutet av april 2018.

Peter Carlsson arbetade från 1995 till 2001 inom Ericsson och var därefter 2001–2007 inköpschef på Sony Ericsson och 2007–2011 på NXP Semiconductors i Singapore. Mellan 2011 och oktober 2015 var han inköps- och logistikchef på Tesla Motors i Palo Alto i Kalifornien, USA.

Han grundade 2015 Northvolt, som har planer på att bygga den största fabriken för tillverkning av litiumjonbatterier i Europa.

Källa: Wikipedia

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com