Redaktionen tipsar

Nu ska Model 3 visas upp i Sverige

Premiär på elbilsmässan i Göteborg

Omtalad, efterlängtad och försenad.
Nu är det äntligen dags för svenskarna att få se Teslas Model 3.

Den genom tiderna mest förhandsbokade bilmodellen står prydligt uppställd på elbilsmässan i Göteborg den 30 november. Allt som Tesla lärt sig och jobbat upp ska nu sättas på prov i Model 3.
En bra chans för alla nordbor, som väntat på leverans, att få se bilen i verkligheten. 

– Det är kanske tur för den etablerade bilindustrin att det tagit så lång tid för tillverkaren att få upp farten i produktionen. Nu kommer den ut på marknaden i ett läge när många andra tillverkare stor i startgroparna med elbilar i samma prisklass, runt halvmiljonen kronor, säger Gunnar Dackevall, initiativtagare till eCarExpo. 

Antalet beställningar är nu uppe i 450 000 i hela världen, sen hysterin startade i mars 2016. Många har dock tappat tålamodet med alla förseningar och avbokat sin beställning. 

Model 3 har funnits med i Teslachefen Elon Musks plan sen lång tid tillbaka.  Först skulle han lansera en elbil i liten upplaga (Roadster) för att använda pengarna till andra elbilar (Model S och Model X).
Hittills har Tesla köpts av teknikintresserade bilköpare som vill ligga i framkant och som älskar varumärket Tesla och vad Elon Musk står för. Men med Model 3 kan Tesla också få fler ”vanliga” bilköpare.

Tesla Model 3 följer ungefär samma designspråk som den större Model S, fast inredningen är extremt avskalad med en enda 15-tums pekskärm i liggande format (till skillnad från pekskärmen i de nuvarande modellerna som är stående). Model 3 har alltså inga instrument framför föraren utan bara en mittmonterad infotainmentskärm.

Om vi ska vara riktigt petiga är Model 3 på eCarExpo inte den första bilen på svensk mark.
Volvo har haft ett exemplar sin ägo sen april i år – och skarpögda göteborgare har kunnat se bilen köra runt på vägarna. 

Snabbfakta Model 3

  • Gör 0-100 km/timmen på under 6 sekunder.
  • 29 centimeter kortare än Model S och sex centimeter längre än dagens BMW 3-serie.
  • Bagageutrymmet ca 400 liter stort.
  • Räckvidden ca 50 mil för ”Long Range”-versionen med batteripaket på 75 kWh.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com