Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

"Musk kan ha ljugit om resultatet”

Ny storm kring Tesla - granskas av FBI

Har Tesla och Elon Musk överdrivit hur många bilar man tillverkar?
Det undersöker nu FBI, som pratat med ett flertal tidigare anställda på Tesla.

Det är den ansedda amerikanska tidningen Wall Street Journal som uppger att elbilstillverkaren granskas av FBI. 

Misstankar finns att Elon Musk och Tesla försökt påverka företagets aktiekurs genom att kommunicera tillverkningsssiffror som inte stämt överens med den verkliga produktionen.

Musk lovade ett flertal gånger att Model 3 ska nå målet på 5 000 tillverkade bilar i veckan. Men det sköts fram hela tiden. 

Under 2017 tillverkade Tesla 2 700 ex av modellen, 793 i veckan under slutet av det året.
Den här sommaren var målet på 5000 bilar/ veckan uppnått och för bara några dagar sen kom Teslas kvartalsrapport som visar att företaget gör vinst för första gången, ett resultat på 2,8 miljarder kr.
Kassaflödet var också betydligt högre än vad man uppskattat på förhand. I stället för det förväntade 280 miljoner dollar landade det på 881 miljoner.
Beskeden fick aktien att stiga kraftigt. 

Men nu kan alltså Elon Musk knappt hinna njuta av framgången förrän myndigheterna vill syna företaget noggrant igen. 

I augusti stormade det kraftigt kring Elon Musk efter ett ”twitter-gate” när han skrev att han skulle ta Tesla från börsen och att ”finansiering var säkrad”. De orden kostade honom 180 miljoner kr i böter från amerikanska finansinspektionen.

Tesla kommenterar FBI:s utredning:
– Det tog oss sex månader längre tid än vi hade förväntat oss att uppnå 5 000 fordon i veckan. Men vi har inte mottagit någon stämning eller begäran om vittnesmål från amerikanska justitiedepartementet, däremot en begäran om dokument från myndigheten tidigare i år. Vi har samarbetat kring frågor om produktionsprognoser för Model 3.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com