Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW i7 med extraordinära tillvalsmöjligheter

Det finns uppenbarligen många kryss att bocka av på listan för tillval för BMW i7, men ett av dem slår alla de andra.

TEXT Jacob Dalby
FOTO Jeppe Dalby

Det är en av de största, dyraste och hetaste elbilarna på den nordiska marknaden – om inte den hetaste. Det är lyx av finaste kaliber, och det är verkligen inte svårt att se släktskapet med BMW-ägda Rolls Royce.

Och nej, vi är inte på Rolls Royce-nivå, där mattorna på golvet är centimetertjocka och kupén är belagd med ädelmetaller. Men vi är på god väg dit. 

Och det är just inuti som BMW i7 kan utrustas med något ganska ovanligt för bilar. En 32-tums pekskärm med upp till 8K-upplösning i kombination med ett Bowers & Wilkens surroundljudsystem med 30 integrerade högtalare.

Häpnadsväckande startfrekvens

Upplevelsen börjar redan innan något visas på skärmen. När du kör ut rullar solskydden upp fönstren och panoramaglastaket mörkläggs. Samtidigt aktiveras lounge-läget, där passagerarsätet flyttas hela vägen framåt, ett fotstöd fälls ut och baksätets ryggstöd skjuts ned, medan sittdynan förlängs.

Det är som att sitta i en rymdraket, där en startfrekvens sätts i rörelse innan du ens behöver komma iväg. När du kör i 130 km/h, rör sig i7 mjukt och tungt över asfalten. Du sitter i fullständig tystnad som i en ljudstudio och det ger dig en varm, varm känsla av suveränitet.

Det är faktiskt lite av en unik upplevelse. Jag föreställer mig att det måste vara så här det känns att flyga första klass i de slutna kabinerna på Emirates.

Hela sekvensen sätts igång med de kristallklara, tryckkänsliga skärmarna som är integrerade i bakdörrarna för att styra allt från säten, ljud, gardiner och naturligtvis storbildsskärmen.

Kunglig känsla i baksätet

Naturligtvis finns det gott om plats i baksätet, och genom att kryssa i tillvalslistan bredvid Executive Lounge tillkommer loungestolar och skärm. Jag tror aldrig att jag har mått så bra i ett baksäte tidigare.

När skärmen har glidit på plats, vilket sker på några sekunder, styrs den antingen direkt på skärmen eller från de små skärmarna i bakdörrarna. Streaming av innehåll sker till exempel med Google Chromecast, så att allt innehåll på din telefon kan streamas till skärmen.

Och så har vi ljudsidan. Det stora Bowers & Wilkens Diamond-ljudsystemet är tillval, men om du fortfarande kryssar i rutor bör du kryssa i en här också. Jag måste vara ärlig, jag är inte riktigt kvalificerad att bedöma kvaliteten på ett ljudsystem – men jag har hört många, och det här är verkligen ett av de bästa.

Men du har ingen privatchaufför?

Nej, det har vi inte. Det är ändå få av oss som körs runt av en chaufför. Så när får du njuta av den exklusiva bioupplevelsen om du också vill ha upplevelsen bakom ratten på i7?

Sällan, naturligtvis. Men under testveckan hade jag turen att få uppleva systemet in action tre gånger.

Först på en bioträff med min fru på Tisvildeleje strand. Vi parkerade med utsikt över solnedgången och satte på ”A Star Is Born”.

Sonen fick också följa med till förskolan i baksätet. Visserligen i en bilbarnstol, så tyvärr fick han inte känna på de fällbara sätena – men han var fortfarande helt uppslukad av YouTube-spellistan ”Gravko”, så han hade förmodligen inte tänkt på det i alla fall.

Och sedan, naturligtvis, laddning på språng. Till snabbladdningsstationen, inkopplad och in i baksätet med sin favoritserie på Netflix. Det är en av få gånger, om inte den enda gången, som det inte har varit irriterande att behöva ladda elbilen.

Fakta: BMW i7 xDrive60

 • Motor: Två elmotorer (fram och bak)
 • Effekt: 544 hk/745 Nm
 • 0-100 km/h: 4,7 sekunder
 • Topphastighet: 240 km/h
 • Förbrukning: 18,4-19,6 kWh/100 kilometer
 • Batterikapacitet: 101,7 kWh
 • Räckvidd: 591-625 kilometer
 • Laddningskapacitet: Upp till 195 kW
 • Mått (L/V/H): 460/183/152 cm
 • Egenvikt: 2 715 kilo
 • Bogseringsvikt: 2 000 kilo
 • Bagageutrymme: 500 liter

Pris: från 1 651 100 kronor

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com