Redaktionen tipsar

Testat nya E-tron: ”Imponerande fart”

Engelska biltidningen körde elbilen i öken - och gillar upplevelsen

”Imponerande fart och prestanda – och en cockpit som nästan saknar fysiska knappar”.
Den brittiska biltidningen Autocar har redan provkört Audis första renodlade elbil, E-tron.

Den 18 september visades Audi E-tron under högtidliga former i San Francisco och visst finns det sugna entusiaster som hunnit förbokat bilen med en deposition på 20 000 kr.
Nästa vecka kommer några utvalda svenska medier att få testköra den och då kanske förhandsbokningarna blir ännu fler.
Men redan nu har brittiska biltidningen Autocar provkört en prototyp i Namibias öken. Och testföraren gillar upplevelsen.
– Den känns bra. E-tron är mycket roligare att köra på leriga vägar än vad en familjeorienterade lyx-SUV borde vara.

– Vi ville inte bygga en bil som kör som en dator, förklarar Michael Wein, Audi-ingenjör med ansvar för bromsstyrningssystemet. Det finns mycket datoriserad teknik i E-tron, men vi vill att den ska köra som en bil. Föraren ska vara kaptenen. 

Testföraren förklarar att i terrängkörning blir E-tron en bil man ”dansar med, inte något du brottas med”.
Imponerande med tanke på storlek och vikt. 

Den låga tyngdpunkten hjälper till att hålla bilen stadig och det elektriska quattrosystemet rapporteras fungera över förväntan.
– Och motorerna levererar snabb, linjär acceleration. Audi utvecklade E-tron för förare som vill ha en elektrisk lyxbil som inte ser ut eller känns som att den går på batteriström. 

Testföraren körde 0-100 km/timmen på 5,5 sekunder tack vare overboost-läget. ”Inte dåligt för en bil av den här storleken”.

E-trons kärna är ett 700 kilo tungt litiumjonbatteri på 95kWh och som driver två elektriska motorer som får ut 402 hästkrafter i overboost-läget. Vid normala körförhållanden levererar motorerna 350 hästkrafter. 

Det enda som stör testföraren är backspeglarna – eller bristen på dom.
De traditionella backspeglarna har nämligen ersatts i ett extrapaket av små kameror som ungefär är storleken på en GoPro-objektiv.
Kamerorna överför filmen till skärmar integrerade i dörrpanelerna.
– Det är en nymodighet som tar lite att vänja sig vid. Skärmarna är mycket lägre än konventionella speglar, och det verkar inte finnas någon möjlighet att justera ljusstyrkan. Det är olyckligt eftersom bländning blir ett problem när man kör i direkt solljus. 

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com