Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen storsatsar i Northvolt

Den tyska bilkoncernen Volkswagen storsatsar i svenska Northvolt och blir en strategisk partner till biljätten. Northvolt Ett ska bli en av sex gigafabriker som kommer ha en kombinerad produktionskapacitet på 240 GWh i slutet av årtiondet.

Volkswagen ska investera 14 miljarder dollar (cirka 20 miljarder svenska kronor) i Northvolt eftersom företaget har valts ut som en strategiskt ledande leverantör av battericeller för Volkswagengruppen i Europa. Samtidigt kommer Volkswagen öka sitt ägande i Northvolt.

Partnerskapet kommer såklart vara centrerat kring fabriken i Skellefteå, som ska expandera för att få ekomiska fördelar, minskad komplexitet och ett bättre miljöavtryck. 

– Volkswagen är en viktigt investerare, kund och partner på resan framåt och vi kommer att fortsätta att jobba hårt med målet att förse dem med det grönaste batteriet när de snabbt utökar sin flotta av elektriska fordon, säger Peter Carlsson, vd och grundare av Nortvolt. 

LÄS MER: Volkswagen fortsätter med förbränningsmotorer

Nästa steg i partnerskapet är att de båda företagen ska analysera hur man bäst kan utnyttja styrkorna och ambitionerna hos varje part under de kommande åren. Genom att stärka cellproduktionen hos Northvolt Ett ska de uppnå ytterligare skalfördelar och säkerställa en låg produktionskostnad, samt ha en låg miljöpåverkan för produktionen. 

Samtidigt som Volkswagen planerar att skalar upp sin egen batteritillverkning i Europa, kommer Northvolt sälja sin andel i Northvolt Zwei i tyska Salzgitter, till Volkswagen, och samtidigt ökar Volkswagen sin ägarandel i Northvolt. 

Allt som allt planerar Volkswagen sex gigafabriken som kommer ha en total produktionskapacitet på 240 GWh i slutet av detta årtiondet. Northvolt Ett ska samtidigt utökas till 40 GWh. Volkswagen tänker även expandera det offentliga nätverket för snabbladdning globalt. De har kommit överens om ett samarbete med brittiska BP, spanska Iberdrola och italienska Enel.

– Volkswagen kommer fortsätta att fördjupa samarbetet och partnerskapet med Northvolt. De är en av våra viktigaste batterileverantörer när vi genomför övergången till elmobilitet, och det finns potential att utvidga detta partnerskap ytterligare, säger Thomas Schmall, styrelseordförande för Volkswagen Group Components.

LÄS ÄVEN: Volkswagen fördjupar samarbetet med Microsoft

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com