Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen fördjupar samarbetet med Microsoft

Påbörjade sitt samarbete 2018

Den tyska biltillverkaren Volkswagen och den amerikanska teknikjätten Microsoft ska utöka sitt samarbete, för att snabba på utvecklingen av självkörande teknik.

Volkswagens nya mjukvarudivision ska bygga en molnbaserad plattform tillsammans med Microsoft. Plattformen ska hjälpa till att förenkla utvecklingsprocessen för självkörande teknik, och ska även ordna en snabbare integration med Volkswagens bilpark. 

Partnerskapet ska göra det enklare att lägga till nya funktioner i bilen, en metod som har hjälpt Tesla genom åren. Överenskommelsen innebär också att bilar som säljs med få förarhjälpmedel idag, kan lägga till nya funktioner över tid, och gör att de kommer närmare autonom körning.

– När man köpte en telefon för 15 till 20 år sedan, så förändrades den i princip inte. Idag förväntar vi oss att det ska finnas nya funktioner varje vecka, eller varannan dag. Den förmågan, att kunna programmera bilar på ett rikare och säkrare sätt, förvandlar hur körupplevelser fungerar, sade Scott Guthrie på Microsoft, till Reuters.

LÄS MER: Läckta bilder: Här är Volkswagen ID.6

Som många andra biltillverkare, arbetar Volkswagengruppen med att försöka utveckla självkörande bilar och även förarhjälpmedel längs med vägen. Men de olika bilmärkena inom koncernen har utvecklat dessa på egen hand. Förra året sammanfogade koncernen utvecklingen av dessa hjälpmedel och skapade ett dotterbolag, Car.Software, för att försöka koordinera utvecklingen. Bilmärkena samarbetar om kärnan i säkerhetsfunktionerna, medan de själva arbetar med känslan kring funktionerna. I och med överenskommelsen med Microsoft kommer de dessutom ha samma molnleverantör. 

Volkswagengruppen har budgeterat ungefär 27 miljarder euro för investeringar i digitala verksamheter fram till 2025 och planerar att öka andelen programvara som de utvecklar internt till 60 procent, från dagens 10. 

Samarbetet med Microsoft startade 2018 för att koppla upp Volkswagens bilar mot molnplattformen Azure, men även Amazon samarbetar med Volkswagen, genom att att koppla upp koncernens fabriker mot deras moln. 

LÄS ÄVEN: Volkswagen lanserar fler versioner av ID.4

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com