Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Blocket i nytt samarbete – presenterar ny data

Startar samarbete med Carfax

Större
Stäng
  • Foto: Blocket
    Foto: Blocket
  • Foto: Blocket

Blocket har börjat samarbeta med Carfax, som är en ledande databas för fordonsuppgifter och även fordonshistorik. Nu presenterar Blocket vilka modeller, årsmodeller och mästarställningar som är värda att hålla koll på. 

Nu presenterar Blocket vilka modeller, årsmodeller och mätarställningar som är värda att hålla koll på om man köper, eller planera att sälja sin bil på sajten. Bland annat står nyare modellen av Volkswagen och Volvo högt i kurs. 

– Vi ser att många av de populäraste begagnade bilarna som säljs på Blocket inte är lastgamla, tvärtom är det oftast väldigt bra bilar med mycket kvar att ge. Det går att göra bra kap om man tar en extra titt på mätarställning och inte stirrar sig blind på vilken årgång modellen är ifrån, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör Fordon på Blocket.

Källa: Carfax/Blocket

Under förra året var det nyare fordon som hade starkast efterfrågan på Blocket. Medianåldern för fordon i Sverige är betydligt högre än åldern på fordonen som säljs på Blocket, med två undantag: begagnade Volvo XC60 och Volvo V60, som ligger nära medianen för nyregistrering av modeller i Sverige totalt. 

De tio populäraste populäraste bilarna som sålts via Blocket, står för en femtedel av Sveriges bilflotta på totalt 1,4 miljoner bilar. En gemensam nämnare är att det är bilar som håller för mycket bilkörning. Enligt Carfax finns det bilar som har körts upp emot 900 000 kilometer bland varje modell i topplistan och det är ovanligt med så pass höga siffror på mätarställningen. Dock har bilarna som byter ägare via Blocket i de flesta fall kört mindre än 150 000 kilometer, dock med ett undantag: Volvo V70. 

Källa: Carfax/Blocket

LÄS MER: Priserna på begagnade bilar rusade i februari

Tittar man exempelvis på förra årets mest populära bil på Blocket, Volkswagen Golf, hade modellen i 57,7 procent av fallen körts mindre än 100 000 km, medan 31 procent hade körts mellan 100 000 och 199 000 kilometer, och 15,5 kilometer mellan 200 000 och 299 000 kilometer. Statistiken ser snarlik ut för övriga bilmodeller på top tio-listan. Åldern är dock en annan fråga. 

Majoriteten av bilarna har trots att de körts mellan fyra och 13 år på vägarna relativt få kilometer på mätarställningarna. En äldre begagnad bil med lägre mästarställning, kan vara ett köp som håller många år till på vägarna. 

Källa: Carfax/Blocket

Tittar man på andelen importerade bilar i Sverige så är den låg, speciellt bilar från märken som Volvo och Volkswagen. På Topplistan finns BMW 3-serie, och 5-serie (15,6 procent, samt 14,3 procent av bilarna som importeras), medan trean och fyran på listan, Audi A4 och A6, är det enbart var tjugonde bil som importerats.

Genom introduktionen av fordonshistorik och uppgifter från leverantörer såsom Carfax och som har integrerats i Blocket för tusentals fordon (kostnadsfritt), har problemen med manipulation av mätarställning minskat kraftigt. I mellersta och södra Sverige är avvikelsen mellan fordonshistorik och körsträcka på mästarställningen låg, och ökar ju längre norrut en bil registreras. Dock är det Gotland som sticker ut, där har var tionde BMW 3-serie eller 5-serie har avvikelser i mätarställningen, dock visar Volvo V60, V70 och XC60, som var populära på Blocket under 2020, knappt några avvikelser i mätarställningen, och det gäller hela landet.

Källa: Carfax/Blocket

I allmänhet är andelen riskfordon låg, men det finns fordon med utlösta krockkuddar, avvikelser mellan data och mätarställning, samt ej registrerade tidigare skador. Dock finns det inte några hotspots, med undantag för Gotland, där sex procent av bilarna är i sämre skick säkerhetsmässigt, men i övriga Sverige är motsvarande siffra cirka tre till fyra procent.

LÄS ÄVEN: Här är de mest efterfrågade bilarna på Blocket 2020

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com