Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Beskedet: Volvo och Geely fördjupar samarbetet

Skapar gemensamt bolag

Större
Stäng
  • Foto: Volvo
    Foto: Volvo
  • Foto: Volvo

Det har pratats en fusion mellan Volvo Cars och Geely Auto, men istället fördjupar de sitt samarbete. De skapar ett gemensamt bolag för att utveckla drivlinor. 

För ungefär ett år sedan stod det klart att det fanns planer på en fusion mellan Volvo Cars och systerbolaget Geely Auto. Men så blir det inte fallet. Nu har Volvo Cars och Geely Auto kommit överens om att fördjupa samarbetet som ska maximera styrkorna hos biltillverkarna. Det ska bli en synergi inom drivlinor, delning av arkitektur, gemensamma upphandlingar, och autonom körteknik. 

Det fördjupade samarbetet kommer övervakas av en ny styrningsmodell som stöds av Geely Holding. 

Volvo och Geely ska skapa ett nytt gemensamt företag som fokuserar på nästa generationens hybridsystem och förbränningsmotorer. Företaget kommer antagligen bli operativt i år och kommer tillhandahålla förbränningsmotorer, växellådor och nästa generationens hybridsystem för båda företagen, men även andra biltillverkare. 

LÄS MER: Geelys plan för nya elbilsmodeller

Samarbetet kommer fokusera på utveckling och inköp av framtida teknik, allt från anslutningar, och autonom körning, till bildelning och elektrifiering. Biltillverkarna planerar även på att dela och gemensamt skaffa batterier, elmotorer och anslutningslösningar. Dessutom kommer de gemensamt utveckla autonom körteknik under ledning av Zenseact. 

Företagen kommer även dela nya SEA och SEA2, elbilsplattformarna, vilket är känt sedan tidigare.  Delning av plattformarna mellan biltillverkarna kan skapa ytterligare synergier och möjliggöra en utvidgning av bilparken hos Volvo Cars, Geely, Lynk & Co, och Polestar, samt externa partners. 

De kommer även utnyttja Volvo Cars existerande distributions- och servicenätverk eftersom de kommer samarbeta kring expansionen av det gemensamt ägda bilmärket Lynk & Co. 

– Efter att ha utvärderat olika alternativ för att verkliga olika värden, drog vi gemensamt slutsatsen att ett samarbetsmodell mellan två fristående företag är det bästa sättet att säkra fortsatt tillväxt och samtidigt nå teknologiska synergier i många olika områden. Vi välkomnar möjligheten till ytterligare och djupare samarbete med Geely Auto, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars. 

LÄS ÄVEN: Trots missen – Volvo siktar ännu högre med Recharge

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com