Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo får konkurrens – Geely bekräftar nytt elbilmärke

Första bilarna ska levereras Q3 i år

För en tid sedan rapporterades det om att Volvos ägare, Geely, planerade att lansera ett nytt elbilsmärke. Nu har den kinesiska biltillverkaren bekräftat uppgifterna.

Bytbil har tidigare berättat om att Geely planerade att skapa ett nytt elbilsmärke för att kunna ta sig an Tesla. Nu har Volvo-ägaren bekräftat det nya märket som heter Zeekr (Ji Ke i Kina).

Geely Automobile och Zhejiang Geely Holding Group kommer investera fem miljarder dollar i en ny batterifabrik för elbilar, och därmed lansera Zeekr. Sedan kommer det gå snabbt. De första bilarna förväntas levereras under det tredje kvartalet i år, även om de inte har avslöjat några detaljer eller specifikationer. 

Zeekr kommer baseras på SEA-plattformen och ska lansera en ny bilmodell varje år de kommande fem åren. Genom Over the Air uppdateringen kommer den hållas up to date genom hela sin livscykel. 

LÄS MER: Beskedet: Volvo och Geely fördjupar samarbetet

Initialt kommer Zeekr fokusera på den kinesiska marknaden, men Geely ska även undersöka huruvida de kan expandera ut på andra marknader i framtiden. 

Genom det nya märket vill Geely kunna utmana Tesla, och har ambitionerna att bli världens största elbilstillverkare. 

Förra året sålde Geely 1,32 miljoner bilar, och förväntas sälja 1,53 miljoner det här året, medan Lynk & Co sålde mer än 175 000 bilar, en ökning med 37 procent från 2019.

LÄS ÄVEN: Första bilderna: Interiören på Lynk & Co Zero

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com