Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Geely: ”Vi är bättre än Tesla”

Menar att deras plattform är bättre på allt, nästan

Större
Stäng
  • Konceptet Lynk & Co Zero Foto: Lynk & Co
    Konceptet Lynk & Co Zero Foto: Lynk & Co
  • Konceptet Lynk & Co Zero Foto: Lynk & Co

Geely har sedan tidigare utvecklat elbilsplattformen SEA. Utvecklingschefen är inte imponerad av Tesla och menar att de har en bättre plattform.

Bilkoncernen Geely, där bland annat Volvo ingår, introducerade sin plattform Sustainable Experience Architecture (SEA) förra året och kommer vara en viktig del av koncernens framtida elbilar. Den ska ligga till grund för en mängd olika modeller. 

Den är även öppen att använda för vem som helst (open source), även konkurrenter. 

Som du vet är Tesla en väldigt framgångsrik elbilstillverkare, och det är många som tittar på vad de gör. Men det verkar som att Geely inte är speciellt bekymrade över Teslas framfört och de tror att deras SEA-baserade modeller kommer vara bättre än av vad Tesla har att erbjuda. 

LÄS MER: Geely satsar på metanol

Kent Bovellan, som är chef för SEA-arkitekturen, är inte imponerad av Tesla och tror att Geelys egna plattform är bättre än den amerikanska biltillverkarens. 

– De är väldigt skickliga i mjukvarudelar, men när det gäller mekanisk arkitektur är vi bättre. Vi har en mer kostnadseffektiv lösning och slår dem i allt, förutom prestanda, sade han i en intervju med Paultan. 

Bovellan menar att SEA-plattformen är bättre än Tesla när det kommer till innerutrymmen, NVH (ljud, vibrationer och hårdhet i chassit), tillverkningskostnader samt hur mycket de kostar att äga. 

Elbilsmärket Zeekr är först ut på nya SEA-plattformen. Zeekr 001 gör 0-100 km/h på under fyra sekunder och har en räckvidd på mer än 70 mil. Volvo har bekräftat att de kommer använda sig av SEA till små elbilar, något som Bytbil tidigare har berättat om. 

LÄS ÄVEN: Geely vill samla in över 8 miljarder kronor för Lotus – ska påskynda elektrifieringen

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com