Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Geely satsar på metanol

Investerar i Vulcanol

Volvoägaren Geely tror att metanol är en bra teknik för framtiden och tänker fortsätta utveckla den. De ska även investera i ett isländskt företag som producerar Vulcanol. 

Volvos ägare, Geely tänker fortsätta sin satsning på metanolbränsle, trots att de kanske misslyckas med med sin satsning. 

Geely är ett av få biltillverkare som utvecklar fordon som drivs av metanol. De testar metanoldrivna taxibilar i ett antal städer i västra Kina, samt metanoldrivna lastbilar. 

Det kinesiska bolaget har även investerat i ett företag som heter Carbon Recycling International, ett isländskt företag som jobbar med att tillverka metanol med hjälp av koldioxid som producerar från vulkaner (du läste säkert om det i artikeln om Christian von Koenigsegg för ett par dagar sedan). Bränslet har det tilltalande namnet Vulanol.  

LÄS MER: Geely vill samla in över 8 miljarder kronor för Lotus – ska påskynda elektrifieringen

– Vi kommer fortsätta att utforska metanoltekniker för olika fordon. Naturligtvis misslyckas det kanske i slutändan, men för närvarande arbetar vi fortfarande med det, säger företagets styrelseordförande Li till Reuters. 

Mentanolbränslen skulle kunna ökat Kinas energioberoende eftersom landet har en stor mängd med kol som kan omvandlas till metanol. Företagets styrelseordförande tror och förväntar sig att metanolbilarna är renare än vanliga bensinbilar. 

Några detaljer om tekniken uppenbarade sig inte, men Geely ska tydligen utöka produktionen av metanoldrivna bilar. Utöver detta så satsar Geely också batteridrivna elbilar (där bland annat Volvo ska bli ett renodlat elbilsmärke 2030), elhybrider, och även vätgasdrivna lastbilar. 

Kina är världens största bilmarknad som utvecklar elbilar och även vätgasdrivna fordon.

LÄS ÄVEN: Beskedet: Volvo och Geely fördjupar samarbetet

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com