Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Koenigseggs framtida bilar kan drivas av vulkaner

Experimenterar med förnybara bränslen

Koenigseggs bilar är extrema sportbilar som är uppskattade. Den svenska sportbilstillverkaren experimenterar just nu med förnybara bränslen med hjälp av vulkaner. 

Koenigseggs vd, Christian von Koenigsegg, vill att biltillverkaren blir mer miljömässigt hållbart, och han ska göra det tillsammans med Evan Hortesky. Han är en före detta chef för byggandet av Teslas fabriker i Reno, Nevada och Shanghai.

Bloomberg rapporterar att för tillfället experimenterar Koenigsegg med batterier som har extremt hög spänning, men även biobränslen som använder utsläpp från vulkaner för att bygga miljöanpassade och potentiellt även koldioxidneutrala bilar som fortfarande har sin fantastiska prestanda kvar. 

Inom två till tre år ska de utöka produktionstakten så att de kan tillverka tusentals bilar per år, och det är där Hortesky kommer in i bilden. Koenigsegg har gett Hortesky i uppdrag att bygga ut verksamheten. 

Bloomberg har publicerat ett utdrag av en intervju med dem. 

LÄS MER: Kanske den mest kända Koenigsegg CCR någonsin ska säljas

– Med Koenigsegg kommer vi utöka vår egen kapacitet till fler elektrifieringsplattformar, till motorer, batterier, växelriktare och kanske annan elektronik. Vi kommer också försöka påverka världen med olika mobilitetslösningar, och många av den kommer behöva större volymer än vad supersportbilarna har just nu, säger Evan Hortesky.

Varför är Koenigsegg intresserade i vulkaner? 

 – Det är ett mycket intressant sätt att skapa en miljömässigt godartad energikälla. Det finns den här tekniken från Island, den uppfanns där, där de samlar in CO2-utsläppen från halvaktiva vulkaner och omvandlar den till metanol. Och om du tar metanolen och driver kraftverken som omvandlar andra bränslen och använder detta för att driva fartyget som transporterar dessa bränslen till Europa eller USA eller Asien, vart det än går, så kan du få  bränslet helt CO2-neutralt i fordonet, säger Christian von Koenigsegg. 

– Med det rätta efterbehandlingssystemet, beroende på omgivningen du befinner dig i, så kan du på ett sätt städa upp partiklarna i atmosfären medan du använder motorn. Så du kan vara väldigt miljömedveten. Det är en rolig aspekt av förnybara bränslen som man inte pratar så mycket om, men det finns många andra tekniker som kommer fram. 

Det blir spännande att se vilka förnybara bränslen som Koenigsegg kan tänkas använda i framtiden. 

LÄS ÄVEN: F1-världsmästaren kör Koenigsegg Regera i Monaco

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com