Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Geely vill samla in över 8 miljarder kronor för Lotus – ska påskynda elektrifieringen

Större
Stäng
  • Foto: Lotus
    Foto: Lotus
  • Foto: Lotus

Lotusägaren Geely tänker samla in en miljard dollar för att skynda på processen med elektrifieringen av den brittiska biltillverkaren, men även en börsnotering verkar finnas på tapeten.

Geely, som bland annat äger Volvo, funderar på att försöka samla in en miljard dollar för att påskynda elektrifieringsprocessen för Lotus, uppger källor till Automotive News Europe. Genom att jobba med olika rådgivare försöker Geely få fram potentiella investerare som skulle kunna värdera Lotus elbilsavdelning till fem miljarder dollar. 

Ett annat alternativ skulle vara en börsintroducering, och den skulle kunna ske så snart som nästa år. Enligt källor skulle en sådan innebära att hela företaget kan värderas till mer än 15 miljarder dollar. Dock verkar det som att allt inte är satt i sten. 

Sedan 2017 så äger Geely 51 procent av Lotus Cars och Lotus Engineering, medan ett Malaysiskt företag, Etika Automotive, äger resten. 2019 lanserade Lotus den elektriska supersportbilen Evija med 1 972 hästar och kostar cirka två miljoner dollar. 

LÄS ÄVEN: Nya detaljer om Lotus kommande sportbil

Dessutom tänker Lotus lansera en ny sportbil i sommar. De uppgifterna som finns just nu, är att bilen, som har kodnamn 131, kommer ha ett hybridsystem tillsammans med en V6-motor. Modellen kommer vara den sista med förbränningsmotorn som det brittiska bilmärket kommer tillverka. Dessutom ska de även utveckla en modell tillsammans med Alpine som ska lanseras 2025. Modellen ska använda en plattform som Lotus själva har utvecklat. 

Det är inte enbart Lotus som Geely funderar på att börsintroducera, utan även Polestar och Volvo, och det kan bli så tidigt som i år. 

Geely ville inte kommentera uppgifterna. 

Uppgifter: Teknik från Volvo och design från Evija – så blir nya Lotus Esprit

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com