Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Lotus Esprit - med Volvo-motor från Skövde

Kan få hybriddrivlina med 600 hk

Nya Lotus får en svensk motor från Skövde. Volvos och Geelys nya motorbolag ska leverera motorer till den brittiska sportvagnen. Den nya modellen blir en hybridsportbil med fyra cylindrar och kommer redan nästa år – troligen kallad Lotus Esprit.

Den nya modellen kommer enligt brittiska motortidningar att baseras på en kraftigt reviderad Lotus-plattform och ska visas redan nästa år. Enligt Lotus nya vd Phil Popham ska bilen vara mer praktisk än dagens sportbilar men behålla Lotus berömda kördynamik. Troligen kommer den att återuppta Esprit-namnet, som legat i träda sedan 2004. En rendering av designern Pol Santos visar hur modellen kan te sig.

Redan i år har Lotus visat den elektriska hyperbilen Evija med 2000 hästkrafter. Modellen byggs i endast 130 exemplar som kostar närmare 30 miljoner styck. Den bilen får ses som en varumärkesstärkare för modeller som byggs i större volymer. Runt hörnet sägs även en suv-modell vänta.

De kommande Lotus-modellerna kommer enligt ett pressmeddelande från Volvo att få sina motorer från det nya samägda Volvo-Geely-bolaget som utvecklar och tillverkar förbrännings- och hybriddrivlinor. Det innebär med stor sannolikhet att Lotus motorer från 2020 byggs i Skövde, parallellt med Volvos egna motorer!

För Lotus är fyrcylindriga motorer en fin gammal tradition som inleddes av Colin Chapman bland annat med den klassiska Esprit-modellen. Det var först i modellens slutfas som den utrustades med V8, något som troligen fått konstruktionsgeniet Chapman att vända sig i sin grav.

Den kommande Lotus Esprit tycks bli mer i hans smak och kanske ler han från himlen. Sannolikt kryddas den nya anrättningen med laddhybridteknik, vilket skulle kunna innebära ungefär samma drivlina på 600 hk som i Polestar 1.

Förbränningsmotorn blir med stor sannolikt en turboladdad bensindriven VEA-fyra från Volvo-Geelys motorfabrik i Skövde, som byggt Volvomotorer sedan 1927. Förhoppningsvis blir det en. mittmonterad Volvo-motor som driver bakhjulen. på nya Esprit.

Motorbolaget ska enligt Volvo leverera till Geely Auto, Proton, Lotus, LEVC och LYNK & CO. Det planerade nya fristående företaget kan också leverera till andra bilmärken.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com