Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lucka 23: Bilen som blev filmstjärna

Lotusen gjorde succé på vita duken

Lucka 23: Levde i 28 år, var med i två Bond-filmer, Basic Instinct och Pretty Woman. Ja, det handlar förstås om en filmstjärna. Här är den spännande historien om Lotus Esprit.

Lotus Esprit har ett säreget kilformat utseende och få andra bilar kan misstas för Lotus Esprit. Den lyckade kantiga designen skapades av Giorgetto Giugiaro.
Bilens utseende, som ett vikt papper, gör att den omedelbart drar blickarna till sig på gatorna och det var också den mest framgångsrika brittiska sportbilen under sina 28 år i produktion, från 1976 till 2004. Även världens filmskapare kom att älska den dramatiska designen.
Men vi börjar från början.
Lotus frontman Colin Chapman var först tveksam till Giugaros djärva design. Men bilen visades som ett koncept på Turins bilsalong och fick så mycket positiv uppmärksamhet att Colin Champman bestämde sig för att sätta den i produktion som en efterträdare till Lotus Europa.
Den produktionsfärdiga bilen debuterade på Paris bilsalong och fick stor uppmärksamhet för designen, kanske mer än motorn som från början var en fyra på 140 hästkrafter. Bilen var dock så lätt att 0-100 km/h gick på 8,4 sekunder.
Året efter dubuten för bilen spelade den en stor roll i Bondfilmen ”Älskade spion” . Bilen kunde både göras till ubåt och göra underverk i biljakter. Det här fick försäljningen att ta fart och ett tag var det tre års kö för att få köpa Lotus Esprit.
Trots allt var 140 hk lite klent även om bilen bara vägde ett ton. I början av 1980-talet hakade Lotus på turbovågen och lanserade Esprit turbo med 210 hästkrafter. En riktigt snabb bil som gjorde sprinten upp till 100 på 6,4 sekunder. Förvisso nästan en sekund långsammare än Porsche 930 turbo från tiden, men ändå snabbare än det mesta 1980.
James Bond var inte sen att haka på turbovågen och körde två olika bilar i filmen ”Ur dödlig synvinkel”. Den ena brann dock upp som ett ovanligt kraftfullt stöldskydd.
I mitten av 80-talet moderniserades designen och den värsta kantigheten filades av. Vissa gillar det, andra föredrar originalet. Bilen fick också en vassare turbo och 260 hästkrafter, vilket gjorde att den kunde hålla jämna steg med en Porsche Turbo.
I början av 1990-talet var bilen 14 år gammal, och grunddesignen nästan 20 år. Få modeller klarar att fortfarande se moderna och attraktiva, men att Espriten gjorde det säger mycket om styrkan i grunddesignen.

En större modernisering gjordes i alla fall. Julian Thomson förändrade Esprit och skapade S4. Karossen fick mjukare former och mer aggresiva luftintag, men framförallt var interiören helt ny.  För första gången någonsin fick Esprit servostyrning.

I mitten av 1990-talet lanserades Esprit med V8, med 350 hk och dubbelturbo gör bilen 0-100 km/h på bara 4,1 sekunder.
Dessutom blev bilen dubbelt filmaktuell igen, något som bidrog till att den kunde överleva ytterligare 10 år.

Först i ”Basic Instinct” där en Esprit totalförstörs i en krasch. I ”Pretty Woman” har Richard Gere problem med den manuella växellådan, men det går bättre att ragga upp Julia Roberts i en blond page-peruk.
När modellen lades ner 2004 hade den nått den aktningsvärda åldern av 28 år, ett rekord som enbart bilar som Porsche 911, Land Rover Defender och Mercedes Geländewagen klarar att slå.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com