Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tony Rickardsson om sina sportbilar: ”Pojkdröm”

Top Gear-aktuella speedway-ikonen berättar om nya drömjobbet

Speedwaylegendaren Tony Rickardsson tackade först nej till jobbet som programledare i svenska ”Top Gear”. Men hans passionerade bilintresse fick honom att ändra sig.
– Jag älskar bilar och äger både en Lotus Esprit Turbo och en Toyota Supra med 750 hk, säger han.
För BytBil berättar han också den lite oväntade anledningen till att han inte får köra motorcykel på allmän väg.

Få svenska idrottsmän har större meriter inom sin sport än Tony Rickardsson. Han var bara 20 år gammal när han blev svensk mästare i speedway, och bara några år senare vann han sitt första VM-guld . Under karriären blev det sex individuella VM-guld, två lag-VM-guld och sex individuella SM-guld. Han har vunnit både Bragdguldet och Jerringpriset.  Och blivit ännu mer folkkär på grund av Robert Gustafssons parodi ”Jag e inte bitter”. Efter Speedwaykarriären körde han Porsche Carrera Cup i fem år  och tog åtta segrar och blev tvåa totalt säsongen 2009.

Top Gear Sverige har alltså gjort en blytung rekrytering till nya programmet som börjar sändas i Kanal 5 nästa år. Men BytBil kan berätta att Tony Rickardsson länge tackade nej till programmet.

– Jag tackade nej till att börja med för att jag trivts så bra på Swedish Match med mitt jobb där. Men sedan satt jag och åt lunch med en god vän som sa att det skulle vara otroligt stort om jag tog det. Så till slut ändrade jag mig och tackade ja och tog jobbet, säger Tony.

En stor anledning till att han ändrade sig är det passionerade bilintresset. Medan programledarkollegerna Adam Alsing och Markoolio kör familjebilar från Volvo så står det flera sportbilar och en Tesla hemma på Tony Rickardssons gård i Krylbo.

– Jag gillar alla typer av fordon, det kan vara allt från en sportbil till en lastbil. Det är inte varje dag man går till jobbet med så lätta steg som nu. I hela mitt liv har jag gillat bilar, och de behöver inte ha extrema prestanda, utan alla fordon har sin tjusning.

Det råder ingen tvekan om Tony Rickardssons motorintresse när man tittar in i hans garage. Där finns en mängd fordon. Bland annat en Lotus Esprit Turbo och en en Toyota Supra Turbo. Vardagsbilen är dock elektrisk.

– Lotus Esprit var min drömbil när jag var en liten pojk. När jag började få lite pengar runt 1992 så var det det första jag unnade mig. En Lotus Esprit Turbo från 1988. Jag har behållit bilen ända sedan dess. Senare i livet ville jag ha en riktigt vältrimmad Toyota Supra. Och jag har skaffat mig en Supra med inte mindre än 750 hästkrafter.

– Till vardags kör jag en Tesla Model S som jag har haft i tre år nu. Det är en fantastisk bil som går över 30 mil på en laddning, och det är väldigt sällan jag åker mer på en dag. Jag tar mig till och med från Krylbo till Arlanda och där kan bilen stå och ladda när jag är ute och flyger.

Tony drömmer dock om att få köra några riktiga värstingbilar nu när svenska Top Gear drar i gång Och vet vet, kanske får vi se honom testköra dem i programmet. Men än så länge är det mesta hemligt runt inspelningarna.

– Det vore grymt att få köra en svensk Koenigsegg. Och Tesla Roadster när den nu blir färdig för lansering är jag hemskt sugen på att köra.

Hans stora favorit från originalprogrammet är Jeremy Clarkson, Tony Rickardsson bodde i England när originalversionen blev riktigt stor i den brittiska televisionen.

– Jeremy Clarkson är riktigt rolig, men jag tror inte någon av oss i Sverige tänker försöka plagiera honom. Vi ska skapa oss en egen nisch och vara oss själva.

Vid sidan av programledarskapet är Tony Rickardsson också engagerad i Deaptech Solutions som utvecklar självkörande fordon.

– Vi gör allt från gräsklippare till jättestora fordon. Jag är helt övertygad om att den självkörande tekniken kommer att slå igenom.

När det kommer till att tävla så kör Tony Rickardsson just nu enduro och kommer att vara med i Gotland Grand National i oktober.
Någon annan körning på motorcykel i Sverige blir det dock inte. Aningen överraskande kanske, men Tony Rickardsson en av de bästa i Sverige genom alla tider på speedway avslöjar skälet:

– Jag har alla bokstäver man kan ha på körkortet, utom A, så jag får inte köra motoryckel på allmän väg.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com