Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Teknik från Volvo och design från Evija - så blir nya Lotus Esprit

Nya Lotus Esprit ska presenteras nästa år.
Bilen får en V6-motor med laddhybriddrivlina från Volvo, uppger Autocar.
Esprits former blir inspirerade av nya hyperbilen Lotus Evija.

För knappt två år sedan köpte Volvos ägare Geely aktiemajoriteten i klassiska sportbilstillverkaren Lotus. Och snart är det dags för Lotus första produktionsmodell på 12 år, om vi bortser från hyperbilen Evija (bildpelet ovan) som bara byggs i 130 exemplar.

Enligt brittiska Autocar ska den nya bilen troligen heta Esprit och kommer att visas upp nästa år. Det handlar om en sportbil som kommer att utmana Ferrari och även Porsches dyrare modeller.

Precis som den tidigare nu klassiska Esprit-modellen ska den erbjuda fantastiska vägegenskaper, men det ska också vara möjlig att använda som vardagsbil.

Bilen kommer att baseras på en ny plattform so kan komma att användas till flera nya Lotus-modeller. Volvos ägare Geely har goda erfarenheter av skalbara plattformar som kan användas på flera modeller. För Lotus del kan det innebära en ny Elise, Evora och Elan.

Enligt Autocars uppgifter kommer bilen att använda en vidareutvecklad version av den Toyota-utvecklade V6-motor som används av Lotus i dag. Dessutom kommer den att få ett hybrid-system som hämtas från Volvo. Effekten kommer att överstiga 500 hk. Uppgifterna verkar märkliga, då Volvos moderna fyrcylindriga motor tillsammans med elmotorer i dag ger 600 hk i Polestar 1-modellen. Dessutom har Geely bekräftat att koncernens nya motorbolag ska leverera drivlinor till Lotus  Den ursprungliga Espriten hade också en fyrcylindrig motor, och Lotus grundare Colin Chapman förespråkade enkelhet och lätthet hos sina bilkonstruktioner.

Precis som den klassiska Espriten blir bilen rent tvåsitsig och motorn blir mittmonterad i bilen för optimal viktfördelning. Förutom nya Esprit kommer Lotus att presentera en suv, som ska bygga på Volvos SPA2-plattform.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com